How to: Boeken kaften

Misschien is jouw school al begonnen en dan heb je dit klusje waarschijnlijk al gedaan. Sommige moeten nog beginnen en misschien ga je pas volgend jaar naar de middelbare school en hoef je dan pas te kaften. Maar, hoe moet dat nu eigenlijk?

Voordat je begint
Zorg ervoor dat je een theepot op de tafel hebt staan, met een lekkere reep chocola en dat aan de overkant van de tafel (ga wel aan een tafel zitten!) je beste vriendin hebt zitten, of je moeder. In elk geval: zorg voor wat lekkers en gezelschap.

Wat heb je nodig?
–        Kaftpapier
–        Plakband
–        Schaar
–        Etiketten
–        Pen (eventueel een marker)
–        Decoratief tape (optioneel)
–        Schoolboeken

Aan de slag

 1. Knip een stuk kaftpapier af, waar je boek ruim in past. Niet te ruim, want dat is zonde van je kaftpapier, maar je moet wel genoeg ruimte hebben om je boek goed in te pakken anders laat het snel los.
 2. Vouw het kaftpapier om het boek naar binnen. Dus om de kaft van het boek, dat doe je aan de voor en achterkant.
 3. Zo ziet het er dan uiteindelijk uit. Zorg ervoor dat dat het papier een goede vouw heeft om de kaft heen, dat is belangrijk voor een latere stap

 

 1. Leg het boek open en knip schuin naar de rug van het boek toe (zie foto). Houd je aan de vouwlijnen en ga deze niet corrigeren!
 2. Vouw het papier naar binnen
 3. Schuif je boek terug zodat het papier mooi om de rug komt te zitten.
 4. Doe het aan de boven en onderkant

Zorg ervoor dat je voordat je hieraan begint wat plakband hebt hangen aan de rand van de tafel.

 1. Zorg dat de vouw van de omvang van het boek goed zit, het lijkt nu alsof je veel ruimte over hebt, maar dat is niet zo. Vouwde buitenste hoek naar binnen, zodat je nu twee schuine kanten hebt. Je klapt dit naar boven of naar onder (hangt ervan af of je de boven of onderkant van het boek dichtmaakt) en plakt het vast met een plakbandje.
 2. Maak de boven en onderkant dicht
 3. En natuurlijk de voor en achterkant van het boek

 

 1. Als het goed is heb je nu een mooie kaft om je boek. Maar wat nu komt is ook niet onbelangrijk. Plak een etiket op het boek
 2. En schrijf er de nodige gegevens op. Het belangrijkste is je naam en de titel van het boek. Het vak waarvoor je het gebruikt is ook handig en eventueel je klas. Mocht je het boek kwijtraken, dan komt het waarschijnlijk sneller bij jou terug als je klas erop staat.
 3. Een andere manier om je boek te merken is met een goede marker. Dan kan het lekker groot op het boek en je bespaart kosten op je etiketten. Het is maar net wat je zelf handig vindt.
 4. Tot slot, vouw een plakbandje om alle hoekjes en om de boven en onderkant van de rug. Ik heb hiervoor decoratief tape gebruikt, dat staat wel zo gezellig.

 

Klaar voor gebruik. Je kunt er weer een jaar tegenaan! Heb jij je boeken al gekaft? Vind je het leuk, of heb je er een hekel aan? En heb je nog tips of toevoegingen, laat dan een reactie achter.

 

PS: Zelf een ‘how to?’ vraag? Stuur een mailtje of laat een reactie achter!