How to: dichten!

Sinterklaas is weer in het land. Lootjes zijn getrokken, surprises in de maak en iedereen kijkt vol verwachting uit naar pakjesavond. Gedichten horen ook helemaal bij Sinterklaas en daarom vandaag meer over het schrijven van een gedicht!

Dichten
Ik vind dat je het hele jaar door gedichten kan schrijven en dat doe ik dan ook. Voor mijn profielwerkstuk, dat is een eind werkstuk van de middelbare school, heb ik zelfs een gedichtenbundel geschreven. Met Sinterklaas word je soms ‘gedwongen’ om een gedicht te schrijven, ook wanneer je dat misschien helemaal niet leuk vindt of denkt niet te kunnen. Daarom wat meer informatie over dichten!

Rijmschema’s
Het standaard Sinterklaas gedicht begint met de zin:  “Sint zat eens te denken… wat hij Belle dit jaar eens zou schenken.” Op zich kan het best, het rijmt en waarom niet. Toch daag ik je uit om origineel te zijn en dit jaar nou eens geen standaard gedicht te schrijven. Daarom leg ik eerst uit wat een rijmschema is.

Een rijmschema is het schema wanneer de woorden rijmen. In de voorbeeldzin eindigt zin 1 op denken en zin 2 op schenken. Dit is een zelfde rijmklank. Wanneer je hierna weer twee regels schrijft die op elkaar rijmen, zou dat in een schema er zo uit zien:

AA BB CC DD EE FF GG

Er bestaan ook andere rijmschema’s, zoals:
–          ABBA CDDC
–          ABAB CDCD
–          AAAA BBBB
–          ABC ABC

De schema’s die hierboven staan zijn de meest voorkomende. Het lijkt me nou eens leuk, wanneer er dit jaar meer mensen zijn die eens een minder standaard rijmschema gebruiken voor het schrijven van een Sinterklaas gedicht.

Sonnet
Shakespeare, een bekende dichter en schrijver, die je waarschijnlijk kent van het mooie Romeo en Julia verhaal, schreef ook veel sonnetten. Een sonnet is een speciale vorm van een gedicht en ik vind dit een van de mooiste vormen. Het rijmschema van een Shakespeare sonnet ziet er zo uit: ABAB – CDCD – EFEF – GG. Een ‘normaal’ sonnet heeft het volgende rijmschema: ABBA – ABBA – CDC – DCD.

Misschien is je opgevallen dat een sonnet dus altijd 14 regels heeft. Daarom kun je elk gedicht, ook wanneer deze iets afwijkt van het rijmschema, met 14 regels een sonnet noemen. Kun je daar even mooi indruk mee maken bij je familie!

Rijmwoorden
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door makkelijke rijmwoorden te gebruiken, je kan regels en woordvolgorde best aanpassen, zodat je een regel eindigt met een makkelijk woord. Daarnaast zijn er een heleboel rijmwoordenboeken op internet. Is dat niet nep of vals spelen? Ik vind van niet en denk dat zelfs de allerbeste dichters wel een rijmwoord opzoeken via internet!

Speciaal voor het Huis van Belle schreef ik een Shakespeare sonnet:

Lieve lezeres, welkom in ons mooie huis
Snuffel eens wat rond, drink een kop thee
Hopelijk voel je je er snel helemaal thuis
Daar zijn we allebei ontzettend blij mee

Kijk in een kamer waar jij je fijn in voelt
Weet dat je bij ons altijd jezelf kan zijn
Deel waar je mee zit, daar is het voor bedoelt
Wij zullen er, hier thuis, gewoon voor je zijn

Kom zo vaak terug wanneer je maar wilt
De deur staat elke dag opnieuw open
Regenachtige dagen, wanneer je je verveeld
Moet je zeker bij ons binnen komen lopen

Lieve lezeres, ik ben blij steeds weer dat je er bent
Ik ken je niet, maar toch voel je voor mij bekend

Liefs

PS: Heb je vragen, of ben je op zoek naar rijmwoorden, laat dan een reactie achter!