How to: donkere winter overleven

De korte dagen, weinig zon, kou, ze kunnen invloed hebben op hoe je je voelt. Je kan je energieloos voelen, somberder of prikkelbaar. Ik zelf ben meer een fan van de lente en de zomer. Lange dagen, veel mensen buiten, tot laat in de tuin kunnen zitten of BBQ-en. Heerlijk! Maar de winter dan? Hier 3 ideetjes die de winter misschien wat minder donker maken!

Idee 1: Maak tijd voor dingen die je goed doen

Met school en andere verplichtingen is het soms lastig om de dingen te doen die je veel energie geven. Dat kan zingen zijn, tekenen, hardlopen, muziek maken, schrijven en ga zo maar door! Hobby’s helpen om je beter te voelen en even te ontstressen. En in de donkere maanden zijn ze zeker een must. Dus ga weer een keer lekker tekenen of lezen (een leuk boek dan, op school moet je natuurlijk al genoeg lezen ;) leg je telefoon even weg, en neem er tijd voor. Het zal je goed doen!

Idee 2: Geven

Wat is er leuker dan iemand onverwacht iets geven! Even stil staan bij de mensen die belangrijk zijn in jou leven. Mensen die jou energie geven. Dat kan natuurlijk iedereen zijn: je vader of moeder, vrienden van school of van vroeger, vrienden van je sportvereniging, een oom of tante. Je kan ook iets aan iemand geven die je niet zo goed kent, maar die je gewoon even iets leuks wil geven om hem/haar op te vrolijken. Wat kan je ze geven? Je kan ze alles geven wat je wil natuurlijk, maar wat ideetjes kunnen zijn: Een kaartje sturen of geven, een foto laten printen, een bloemetje, een tekening of kunstwerkje. De ander zal het waarderen en fijn vinden dat je aan hem of haar hebt gedacht en ook jou zal het goed doen.

Idee 3: Vitamine D

In de winter is er hier in Nederland een stuk minder zon dan in de zomer. Sommige dagen zien we de zon niet eens. Vitamine D zit ook in voeding, maar in de winter krijgen we er vaak (te) weinig van binnen. Dat kan ook invloed hebben op je humeur. Dan kan het helpen om extra vitamine D te slikken.

Wat doe jij als je last hebt van de donkere winter?

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash