How to: kleding verkopen op Marktplaats

Het moest er toch echt een keer van komen… Ik heb heel veel kleren, maar ik draag maar echt een fractie van al die kleding. Hoogste tijd om kleren weg te doen! Maar hoe maak je die keuzes en wat te doen met die kleren?

Altijd als ik kleren niet meer hoefde, gaf ik ze aan een goed doel. Wat ik nog steeds doe met een deel van de kleding die ik wegdoe. Het voelt een beetje als mijn manier van geven. Maar op het moment zit ik erg krap bij kas dus een zakcentje bij verdienen is ook niet verkeerd. Tijd voor Marktplaats!

Kleren uitzoeken

Laten we bij het begin beginnen. Hoe bepaal je of je nog iets wil houden of niet?

 • Wat heel handig is, is om al je kleren met de hanger de verkeerde kant op te hangen. Als je iets draagt, dan hang je de hanger weer goed op. Kijk na een half jaar welke kleren nog verkeerd om hangen.
 • Vraag een vriendin om je te helpen met je kleding uitzoeken. Een vriendin van mij heeft mij ook enorm geholpen.
 • Soms kocht ik kleding een maatje te klein, want daar zou ik later toch echt wel in passen. Niet dus. Tijd om afstand te doen van te grote en te kleine kleding!
 • Ga je die rok echt nog dragen? Wanneer was de laatste keer dat je ‘m droeg? Ik had kleren in mijn kast die ik jaaaaren niet had gedragen, maar geen afstand van kon doen. Weg d’r mee.
 • Sommige kleren hebben een leuke herinnering of emotionele waarde, sta jezelf toe om een paar van die items te houden.

Zo, nu heb je waarschijnlijk al wat kleren bij elkaar. Omdat ik zo slecht ben ik het afstand doen van kleding, had ik nu echt een enorme stapel, ik denk wel 50 items. Een deel daarvan heb ik gelijk naar het goede doel gedaan. Maar zoals gezegd: ik heb ook geld nodig!

Verkopen

Als je kleren gaat verkopen op Marktplaats, gaat daar best wel veel tijd in zitten. Dus denk goed na of je dat wel wil doen.

 • Als je nog geen account hebt op Marktplaats, dan moet je die aanmaken. Ik heb zelf een nepnaam gebruikt. Je kan eventueel ook op gmail een speciaal e-mailadres aanmaken zodat je alles lekker apart houdt.
 • Het beste is om je kleding te fotograferen terwijl je het aan hebt. Zo zien mensen goed hoe iets staat. Daarbij heb je natuurlijk wel hulp nodig. Vraag een vriendinnetje!
 • Tijd om alles online te zetten. Denk goed na over de prijs die je graag zou willen hebben.
 • Maak een leuke omschrijving bij het item, bijvoorbeeld:

Ha!

Ik ben mijn kledingkast aan het opruimen. Wie weet kan ik jou er een plezier mee doen!
De tuniek is maat M. Ideaal voor over je bikini als je deze winter de zon op zoekt. Maar ook leuk met een top en legging er onder. Ik heb ‘m zelf 2x op vakantie gedragen.
Je mag het komen ophalen of ik stuur het naar je op, maar de verzendkosten zijn wel voor jou.
Kijk ook bij mijn andere advertenties!

 • Zeg altijd dat mensen ook bij je andere advertenties moeten kijken. Wie weet verkoop je dan meer!
 • Maak een duidelijke titel bij je item. Bijvoorbeeld: Blauwe tuniek, maat M, met leuke details.
 • Als je iets hebt wat van een merk is fotografeer dan ook het merkje als “bewijs”dat het echt van dat merk is.
 • Je kan kiezen of mensen de kleding mogen ophalen of dat jij alles verzend of allebei. Bij mij mogen ze het ook komen ophalen. Simpele tops kan je vaak in een grote enveloppe verzenden, de verzendkosten zijn dan rond de 2,50. Als je iets online zet, kan je dat aangeven. Sommige kleren zoals een winterjas moeten toch echt als pakketje worden verzonden. De kosten zijn dan 6,50 bij PostNL en vaak iets goedkoper bij DHL.
 •  Je zal veel mailtjes van mensen krijgen met vragen. Probeer ze goed te beantwoorden. Maar soms vragen mensen wel heel veel. Bijvoorbeeld foto’s van de tuniek terwijl je ‘m buiten aan hebt, en dan van de voor-, zij- en achterkant. Dan denk ik laat maar. What you see is what you get.
 • Als iemand een bod doet en heel dichtbij je vraagprijs zit kan je diegene mailen dat ze het kleding item mag hebben voor de prijs die jij graag wil. Of je zegt: het is goed, je mag ‘m voor 15 hebben in plaats van 20. Zo handel je alles lekker snel af.
 • Doe pas iets op de post als je het geld binnen hebt gekregen.

Zo, dat waren een aantal tips. Ik hoop dat je veel plezier gaat beleven aan je Marktplaats avontuur. Als je nog vragen hebt stel ze gerust! Inmiddels ben ik een Marktplaatsexpert geworden ;)

Liefs,

M

Deze blog werd geschreven door Marije