How to: kunst met waskrijtjes

Al een aantal keer had ik deze DIY op internet langs zien komen. Wat zag dat er kleurrijk en tof uit! Ik was al maanden op zoek naar waskrijt maar kon het steeds niet vinden. Op een gegeven moment vond ik het in de Hema, alleen was het steeds uitverkocht. Een paar weken terug waren er eindelijk krijtjes in het schap en dus sloeg ik meteen een voorraadje in voor deze creatieve kunst.

Aan de slag
Stap 1: Bedenkt op welke volgorde je de krijtje op je canvasdoek wil plakken. Je kunt gaan voor kriskras door elkaar, of veel kleuren van 1 kleur, zoals allerlei verschillende tinten blauw. Ik ging voor een regenboog. Ik legde de krijtjes dus op volgorde.

Stap 2: Tijd om de krijtjes uit te pakken als er een papiertje omheen zit. Let wel op je volgorde!

Stap 3: Vervolgens plak je de krijtjes op je canvasdoek. Ik gebruikte hiervoor een lijmpistool. Het handigste is om de lijm op het canvas te spuiten en dan snel het krijtje erop te drukken. Eerst probeerde ik de lijm op het krijtje te doen, maar het krijtje smolt dan te vroeg en de lijm droog ook voordat ik het op kon plakken.

Stap 4: Wacht totdat de lijm goed uitgehard is. Ik heb niet lang genoeg gewacht… Wat het eindresultaat niet ten goede kwam helaas. Misschien is het wel slim om een nachtje te wachten zodat je weet dat de lijm echt goed hard is.

Stap 5: Tijd om te föhnen. Nu komt het leukste deel. Het kan wel flink spetteren, dus voordat je aan de slag gaat moet je de omgeving goed bedekken met kranten. Bij mij ging het föhnen op een gegeven moment fout, de krijtje lieten los. Ondanks dat vind ik het eindresultaat nog steeds tof, maar je kunt denk ik wel voorkomen dat je krijtjes loslaten. Houd je canvasdoek schuin, zodat wanneer de krijtjes uitlopen het schuin naar beneden loopt. En  houdt de föhn op zo’n 20-30 cm afstand. Het duurt dan wel langer voordat je krijtjes smelten, maar dan blijven ze tenminste wel zitten.

Je kunt net zo lang doorföhnen totdat je het resultaat mooi vind. Het leuke is, je kunt ook stoppen met föhnen en na een week weer verder gaan als je vind dat het toch nog niet mooi genoeg is. Tot slot kun je onderaan nog een tekst schrijven met een stift of verven.

Je kunstwerk is klaar, tijd om op te hangen in je kamer en nog lang van te genieten!

Liefs