How to: Samenvatten

Na een tussenjaar ben ik ook weer aan de bak. Ik ben een paar weken terug begonnen met de opleiding verpleegkunde, dus daar moet veel voor gestudeerd worden. Vooral lange teksten, dus die vat ik samen. Vandaag vertel ik je hoe ik dat doe.

Stap 1
Zorg ervoor dat je de tekst die je gaat samenvatten een keer helemaal gelezen hebt. Het gaat er niet om dat je het dan al uit je hoofd kent, maar dat je wel weet wat er in grote lijnen in staat. Besteedt er dus ook niet teveel tijd aan!

Stap 2
Verdeel de tekst in stukken. Waarschijnlijk vat je een hoofdstuk samen, een hoofdstuk heeft één onderwerp, maar daarin heb je weer kleine onderwerpen. Vaak kun je het zelf al zien aan de opbouw van de tekst. Begint er een nieuwe alinea, dan begint er misschien ook wel een nieuw onderwerp. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je later nog een stukje tegenkomt wat te maken heeft met een eerder samengevat stukje, zet het dan bij elkaar.

Stap 3
Zoek in de blokken tekst, die je gemaakt hebt bij stap 2, de belangrijkste zin. Deze zin moet je gebruiken in je samenvatting, waar hierin staat de belangrijkste informatie. Is het een lange moeilijke zin, schrijf hem dan in je eigen woorden. Is de zin duidelijk? Dan kan je hem zo overnemen in je samenvatting.

Tip: kijk naar de eerste, tweede en laatste zin van de alinea, grote kans dat een van deze de hoofdzin is.

Stap 4
De eerste drie stappen waren vooral voorbereiding. Nu begint het echt. Schrijf de titel van het hoofdstuk bovenaan en begin bij je eerste blok tekst. Begin met de belangrijkste zin en kijk wat er verder voor belangrijke informatie in dit stuk staat. Staat alles erin, begin dan met na een enter met het tweede stuk tekst, totdat je de hele tekst doorlopen hebt.

Tip: De inleiding en conclusie hoeven niet in een samenvatting. De conclusie is waarschijnlijk zelf ook een soort samenvatting. Ook voorbeelden en anekdotes horen niet in een samenvatting thuis. Natuurlijk is het niet erg als je een voorbeeld toevoegt aan je samenvatting om die dat te leren, maar moet je een samenvatting voor een cijfer schrijven, laat dan de voorbeelden eruit!

Stap 5
Lees je samenvatting nog eens goed door. Staat alles erin? Is het duidelijk? Snap je volgende week ook nog wat erin staat? Is je samenvatting niet te beknopt? Een samenvatting hoeft niet altijd super kort te zijn, als maar duidelijk alle nodige informatie hierin naar voren komt!

Eventueel kan je nog een begrippenlijst maken, met alle moeilijke woorden. In sommige boeken zijn deze woorden al vet gedrukt, dan zijn ze dus belangrijk en dus horen ze in je samenvatting. Naast een begrippenlijst kan een formulelijst ook best handig zijn voor vakken als natuurkunde, scheikunde of wiskunde.

Succes!