How to: Solliciteren

Misschien ben je wel op zoek naar een bijbaantje, maar hoe werkt dat dan? Waar mag je werken als je nog niet volwassen bent en nog op school zit? En hoe doe je dat: solliciteren?

Waar mag je werken?
Vanaf 12 jaar: als je 12 bent, mag je nog niet werken. Misschien vind je dat stom, maar geniet ervan, want over 10 jaar, na je studie kun je alleen nog maar werken. Wat eventueel wel kan is oppassen.

Vanaf 13 jaar: vanaf je 13e kun je kranten of folders lopen. Je mag dit dan een keer in de week doen. Je mag als je 13 bent alleen folders en weekbladen lopen. Daarnaast mag je licht niet-industrieel werk doen, denk hierbij aan werken in een kas, groente en fruit plukken. Soms kun je ook helpen bij het vakken vullen. Let wel op dat de meeste werkgevers nog geen jongeren aannemen onder een bepaalde leeftijd.

Vanaf 15 jaar: vanaf je 15e mag je in de meeste supermarkten vakken vullen. Daarnaast mag je een bepaald aantal uren meer werken, in de kassen bijvoorbeeld. Je mag reclamedrukwerk en avondkranten bezorgen. Verder mag je op je 15e ook al in de horeca werken, mits daar geen alcohol geschonken wordt, je moet dan denken aan een snackbar bijvoorbeeld.

Vanaf 16 jaar: nu je 16 bent mag je achter de kassa werken in de supermarkt en de ochtendkrant bezorgen. Vanaf je 16e mag bijna alles, maar voor de meeste banen heb je natuurlijk een diploma nodig.

Hoe kom je aan een baan?
Als je op zoek ben naar een baantje vertel dat dan aan anderen! Een oppasgezin vind je namelijk het makkelijkste via mond op mond reclame. Een andere mogelijkheid is een briefje ophangen bij de supermarkt of in het kerkblad zetten dat je op zoek ben naar een oppasgezin. Bij de meeste supermarkten kun je een sollicitatie formulier ophalen. Wil je liever een krantenwijk, kijk dan op het internet, bijvoorbeeld bij Netwerk vsp. Voor werk in de horeca kun je het beste even langs gaan om te vragen of ze iemand zoeken en of je eventueel bij hun mag werken gezien je leeftijd. Dat geldt ook voor werken in de kas, ga langs en informeer!

Een sollicitatiebrief
In sommige gevallen moet je een sollicitatiebrief schrijven, mijn ervaring is wel dat, hoe jonger je bent, hoe minder je echt een sollicitatiebrief moet schrijven. Vaak vind je ook formulieren op het internet die je moet invullen, dan hoef je zelf niet na te denken hoe je een sollicitatiebrief schrijft. Het belangrijkste aan solliciteren is vaak je motivatie, denk dus goed na waarom je ergens wilt werken. Wil je graag weten hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven, laat dan een reactie achter!

Sollicitatiegesprek
En dan, als je dus langs bent geweest voor informatie en een formulier hebt ingevuld, kan je worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Weet je, dat lijkt heel spannend en dat is het ook, maar je hoeft nergens echt bang voor te zijn! Vaak wil je werkgever (de baas dus!) weten waarom je werk zoekt en wat voor persoon je bent. Het allerbelangrijkste is dus dat je jezelf bent en een positieve houding uitstraalt en dan komt het allemaal vast goed.

Succes hè! Laten jullie weten of je al een bijbaantje hebt, of er een zoekt? Deel je ervaring met de andere lezeressen, dat lijkt me leuk!

xxx