How to survive: de winterdip

Om half zeven gaat de wekker al, je kijkt naar buiten en ziet niks anders dan een gitzwarte lucht, het topje van je neus is ijskoud en je voeten zoeken naar het warmst mogelijke plekje. Na veel te lang blijven liggen dwing je jezelf toch uit bed te komen. In je koude kleren, snel wat eten en dan op de fiets, naar school. Na een lange schooldag kom je thuis, snel wat eten en naar werk, daarna huiswerk maken. Dan is het weer tijd om te gaan slapen.  

Mijn dag voelt soms zo aan, saai, koud, vervelend en elke dag hetzelfde liedje. Van dit schoolritme in combinatie met de kou kom ik snel in een winterdip. Ik doe alles wat ik moet doen, ik werk, ga naar school en leer, maar het enige wat ik echt voel is die kou en de winter. Om dit patroon te doorbreken heb ik een paar dingen die ik altijd doe en die mij weer heel snel uit de winterdip halen, en die ga ik met jullie delen!  

Elektrische deken 

Sinds een tijdje slaap ik onder een elektrische deken, en dat heeft zo goed gewerkt voor mij! Ik stap nu elke avond in een warm bed, daar word ik zo blij van! Ik heb altijd een hekel aan een koud bed, dus dit helpt mij heel erg. En het hoeft helemaal niet duur te zijn, die van mij komt gewoon bij de Hema vandaan!  

Extra truien 

Deze winter heb ik ervoor gezorgd dat ik genoeg grote, warme truien in mijn kast heb liggen. Zo zorg ik ervoor dat als ik elke ochtend uit mijn warme pyjama moet, ik gelijk in mijn warme trui kan! Zo heb ik niet het gevoel van ‘ik wil niet uit mijn pyjama want die is zo lekker warm’ want ik stap gelijk in iets anders warms!  

Veel knuffelen 

Heb je huisdieren (die knuffelbaar zijn)? Neem het ervan! Ik geniet er zo ontzettend veel van om lekker met mijn kat te knuffelen! Dat geeft mij een instant smile en daarnaast, ik vind het heerlijk om mijn hoofd tegen hem aan te leggen en het gespin te horen, genieten!  

Doe leuke dingen 

Een bad of warme douche, chocolademelk en Netflix, schilderen, YouTuben, lezen, met vriendinnen afspreken, ergens lunchen, bakken, bijbellezen, slapen, eten, shoppen, noem het maar op! De winter is een tijd waarin je jezelf extra mag (moet!) verwennen! Zeker als je last hebt van een winterdip heeft je lichaam daar extra behoefte aan en kunnen je heel erg opvrolijken. Neem lekker tijd voor jezelf, koop wat lekkers. Het klinkt misschien logisch en cliché, maar het is zo waar. Doe eens een keer in de week iets wat je niet altijd doet. Ook al heb je gisteren ook al gedoucht, als je er zin in hebt doe het dan vandaag nog een keer! Houd je van bakken? Maar heb je geen tijd? Als het enigszins kan mag je jezelf ook wel even huiswerkvrij geven en die heerlijke cupcakes bakken! Wat het ook is wat jou blij maakt, doe het! Het haalt je uit de dagelijkse sleur. Van die geniet momentjes moet je het hebben, die halen je uit je winterdip!  

Wat maakt je blij? 

Daarnaast hoort een winterdip er een beetje bij, maar het is goed om dingen te blijven te doen die je vrolijk maken. Geniet van de winter! Maak een lijstje van de dingen die jou blij maken, maar die je alleen in de winter hebt. Als voorbeeldje heb ik hier mijn lijstje voor jou:   

 1. Mijn katten zijn nu veel vaker binnen en liggen veel vaker bij mij op bed. 
 2. De kerstboom staat weer in de kamer. 
 3. Ik kan onder hele warme dekentjes liggen.
 4. Ik kan extra warme truien dragen.
 5. Warme chocolademelk smaakt lekkerder dan ooit. 
 6. Ik besef weer hoe fijn een warme douche is. 
 7. Kaarsjes staan extra gezellig nu het snel donker is. 
 8. We kunnen weer Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw vieren. 
 9. Ik kan de zonsopgang zien terwijl ik naar school fiets. 
 10. De eerste sneeuwvlokken zien vallen. 
 11. Kerstsokken kunnen dragen. 
 12. Kerstliedjes mogen zingen. 
 13. Extra veel en lekker eten tijdens de feestdagen. 
 14. Oliebollen eten. 
 15. Bij de verwarming zitten. 

 Zo! Dat was mijn lijstje, ik kwam er hierdoor achter dat er heel veel dingen zijn die ik wel leuk vind aan de winter, en die ik zelfs zou missen als er geen winter is…. Misschien ben ik dan toch een beetje een winter mens haha! En jij misschien ook wel? 

Wat staat er op jouw hier-word-ik-blij-van-lijstje?

Photo by Abigail Keenan on Unsplash