Huismus

Zit je dan. Lekker op de bank met je dekentje en een warme kop thee. Joggingbroek en een trui zo groot dat je erin kan wonen. Heerlijk! Ja, jij. Je bent officieel uitgeroepen tot huismus.

Een dichter in de bijbel heeft het ook over een mus, in Psalm 84. Deze dichter schrijft dat hij graag bij God in zijn huis wil zijn of misschien op de drempel van dat huis. Liever dan ergens anders. Want daar zou hij zeker weten dat God er is en dan komt het wel goed.

Ergens lijkt het verlangen van jou als huismus om lekker thuis te zijn en je te verkneukelen met je kopje thee en misschien een leuke film of een boek, daar wel op. Je wil rust, geen gedoe. Geen zeurende broer, zus, moeder of docent. Lekker even doen wat je wil. Niet piekeren. Rust! Natuurlijk weet je dat je daarna weer de dingen gaat doen die moeten gebeuren, maar nu even niet. Nu wil je graag ‘mus’ zijn.

Waarom denkt de dichter aan een mus als hij verlangt om bij God te zijn? De mus gaat zijn weg en bouwt zijn nest. Niet expres bij een plek waar God woont. De mus doet waarvoor hij is geschapen en hij zingt bij wat hij doet. Hij maakt zich er geen zorgen over of het gezien wordt of dat hij dicht bij God is. Hij gebruikt zijn ‘talenten’ omdat hij niet anders kan. Dat is om jaloers op te worden vind je niet?

De dichter zoekt dezelfde rust en veiligheid als jij in de joggingbroek en die te grote trui. Even geen zorgen. Hij heeft ontdekt dat de vogel niet het huis vindt omdat hij God heeft gevonden, maar omdat God de vogel heeft gemaakt en voor hem zorgt. Altijd!
Zo hangt het niet van onze bui af of we God vinden. Hij zorgt voor je net als voor die vogel, die gewoon zijn gang gaat.

God is overal en op het moment dat je dat besef, ben je bij God thuis. En als je dan lekker op die bank zit met je warme thee mag je weten dat God voor je zorgt als voor een mus. Dan mag je daar thuis zijn bij God. Dan moet je nog steeds na dat heerlijke chill-moment weer opstaan en de dingen doen die nou eenmaal moeten gebeuren. Maar misschien met een ander gevoel.

God is erbij.

Photo by Haley Powers on Unsplash