Meest gestelde anonieme vragen

Stel dat je al je vragen mocht stellen en niemand zou het weten, wat zou je dan vragen? Misschien weet ik het… Een beetje dan. Ik werk namelijk bij de organisatie stichting Chris  waar dat kan. In een blog die ik eerder schreef, heb ik beloofd nog eens te laten weten waar nu de meeste anonieme vragen eigenlijk over gaan.

Anonieme vragen plek 1: seksueel misbruik

De allermeeste vragen gaan over seksueel misbruik. Daarmee vind ik het direct ook een vreselijke top 3. Omdat seksueel misbruik bestaat. Omdat mensen hier zo lang in het geheim mee rondlopen. Omdat het je beschadigt. En omdat je je zo schaamt dat je het voor jezelf houdt.

Dat het op nummer 1 staat betekent dus ook dat je écht niet de enige bent die dit meemaakt. Dat is natuurlijk verschrikkelijk, dat het zó vaak gebeurt. Maar mocht je dit meemaken, dan hoop ik dat dit feit je helpt om het niet langer geheim te houden maar er over te gaan praten. Want door praten, kan er iets gaan veranderen…

Anonieme vragen plek 2: seksualiteit

Daarna krijg je de vragen over seksualiteit. Wat we heel vaak van meiden horen is: ‘Mag ik mezelf eigenlijk wel bevredigen van God?’ of ‘Ik ben verslaafd aan porno, wat nu?’ of ‘Ik weet niet zeker of ik wel hetero ben’. Ik zal je zeggen dat we voor die vragen geen stappenplan hebben klaarliggen, maar we willen vooral heel graag naar je luisteren en met je meedenken. En we merken dat dat heel fijn is voor de vragensteller. Dus een tip voor jou: vind iemand aan wie jij je (seks)vragen kan stellen en die je helpt met meedenken. Want alleen kom je soms niet snel verder.

Anonieme vragen plek 3: depressie/automutulatie/zelfmoord

De sombere gevoelens, gedachten en handelingen staan op nummer 3. Wat voelen veel jongeren zich alleen, eenzaam of depressief. Oh men, ik kan er soms zelf verdrietig van worden als ik lees hoe sommigen van jullie zich voelen. Wat is het naar wanneer je je zo alleen voelt of wanneer je niet weet waar je met je pijn naartoe moet, zodat je zelfs jezelf pijn gaat doen. En tegelijkertijd ben ik zo blij dat deze vragen op 3 staan, want dat betekent dat jongeren met depressieve gevoelens niet alleen op de bank blijven zitten met die vervelende gedachten en gevoelens in hun lijf. Maar dat ze iemand opzoeken om uit de eenzaamheid te komen en langzaam samen ook weer lichtpuntjes te gaan zien. Want lichtpuntjes gaan er absoluut weer komen. Echt!

En, zou jouw vraag ook tussen dit lijstje staan? Er worden natuurlijk ook nog heel veel andere vragen gesteld. Ik ben benieuwd wat jouw meest eerlijke vraag is!

PS: Alle vragen mag je dus stellen via de chat of de mail op www.chris.nl. Als je iemand in je buurt hebt aan wie je je vraag kunt stellen, is dat natuurlijk nog mooier!

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Eunice Lituañas on Unsplash