Iemand anders’ survivalgids zijn

Heb jij ook altijd bewondering voor mensen die vertellen over heftige periodes in zijn/haar leven? Ik vind het altijd dapper als mensen zo kwetsbaar durven te zijn. Soms word ik zelfs bijna blij voor diegene dat die zoiets rots heeft meegemaakt. Gewoon omdat ik merk dat het hem of haar zoveel sterker heeft gemaakt.

Survivalgids

Laatst las ik een quote op Pinterest die hiermee te maken heeft:

‘One day you will tell your story of how you overcame what you went trough

And it will be someone else’s survival guide’

Dus, anders gezegd: er zal een moment komen dat jouw diepe dalen iemand anders die daar ook doorheen gaat, kunnen helpen. Je kunt dan een survivalgids zijn.

Ik vind dat dat idee zoveel kracht geeft! Want er overkomen ons in dit leven nou eenmaal nare dingen. Een burn-out. Een depressie. Buitengesloten worden. Een familielid dat ernstig ziek is. Een eetstoornis. Vul maar in. En als je daar middenin zit, lijkt het één doffe ellende. Het voelt alsof deze situatie nooit ook maar iets positiefs zal voortbrengen. Maar God keert ALLES ten goede voor de mensen die van Hem houden! (Romeinen 8:28)

Een lichtje zijn

Misschien merk je daar niet direct iets van. Meestal zie je ook pas achteraf wat voor goede dingen zo’n periode met zich mee heeft gebracht. Maar het is toch belangrijk om ook midden in die woestijn te geloven dat God er iets moois van plan mee is. Bijvoorbeeld doordat je jezelf beter leert kennen of doordat je voldoening gaat zoeken bij Jezus en in de Bijbel. Maar het kan ook doordat jij de kans krijgt anderen te bemoedigen met jouw verhaal!

Jij bent namelijk niet de enige die dit meemaakt. Er zijn zoveel mensen in de wereld, in jouw omgeving, die ook met zoiets strugglen. En jij kan, wanneer God door jou heen werkt, een lichtje voor die mensen zijn.

Je verhaal vertellen

Misschien kun jij survivalgids zijn en anderen helpen terwijl je situatie nog niet voorbij is, door gewoon eens open te zijn over hoe je het ervaart en wat jou kracht geeft. Het kan ook pas veel later, als je er wat verder vanaf staat.

Omdat we allemaal verschillende talenten hebben, kan iedereen op een andere manier een ‘survival guide’ zijn. Misschien bereik jij anderen het best door jouw verhaal te vertellen op een groot podium, het te verwerken in een lied of kunstwerk, te verspreiden op social media, erover te schrijven… En het kan natuurlijk ook kleiner, door er een oprecht gesprek over te hebben met een vriendin.

Ik hoop dat dit jou gaat helpen om je problemen eens compleet anders te bekijken. Het is oké om verdrietig, boos of bang te zijn in vervelende omstandigheden. Maar je hoeft je geen slachtoffer te voelen van de situatie. Want dat er van jouw problemen iets positiefs kan worden gemaakt, dat is zeker!

Photo by IB Wira Dyatmika on Unsplash