IJskoffie nog lekkerder! | recept

Afgelopen dagen werd het weer warmer en ik probeerde me weer te herinneren hoe ik die overheerlijke variant van ijskoffie ook al weer moest maken. Ik vulde de ijsklontzakjes met afgekoelde koffie, waarna ik het – toen het bevroren was- in de ijscrusher deed met wat honing. Het resultaat was meer een Slush puppy en het koste enorm veel tijd voordat ik ieder gezinslid een volle beker kon serveren. Totdat mijn broertje zich ermee ging bemoeien en we weer tot het heerlijke recept kwamen. Wil jij het – te lekkere – ijskoffie recept weten? Lees snel verder…

Benodigdheden (2 personen)

voor de luchtige, romige, koele, zoete ijskoffie

  • IJsblokzakje
  • Nescafé (kan ook met gewone koffie, maar dan moet je hem heel sterk zetten en er weinig water in doen!)
  • Volle melk (Mag je geen melk? Met sojamelk werkt het ook fantastisch)
  • Honing (kan ook suiker)
  • IJscrusher-staafmixer (Als die niet hebt, kan je ook een gewone staafmixer gebruiken, lees dan eerst de alinea onder het kopje: IJskoffie met staafmixer)

Voorbereiding

Vul de ijsblokzakjes met water en leg het een dag van te voren in de diepvries. Ik gebruik 5 ijsklontjes voor 2 personen. Dus aan één zakje heb je meer dan genoeg. Doe wat Nescafé in een beker/kommetje, alsof je een heel sterk bakkie gaat drinken. Alleen vul je hem met maar een beetje kokend water, net genoeg om alle korreltjes te laten oplossen. Laat dit staan, totdat het afgekoeld is.

Aan de slag

Stap 1

Als je de koffie bent vergeten van te voren af te laten koelen, kun je het ook sneller doen door het in een teiltje koud water te laten staan. Vaak is het dan binnen 5 min afgekoeld.

Stap 2

Stop de ijsklontjes in het bakje van de ijscrusher-staafmachine (ongeveer 5 kontjes per keer).

Stap 3

Doe de volle melk er zo bij, dat alle klontjes voor ongeveer driekwart onder de melk liggen.

Stap 4

Giet er wat honing bij, ongeveer 3/4 theelepels. Je kunt er natuurlijk ook suiker in doen.

Stap 5

Als laatste schenk je er de afgekoelde koffie in.

Stap 6

Nu kun je de crusher zijn werk laten doen. Druk de knop max 30 sec achtereenvolgend in, zodat het apparaat niet oververhit raakt. (Let op: Dit kan verschillen per apparaat, kijk zelf even naar de handleiding van het apparaat bij jou thuis.) Doe dit, totdat de massa verdubbeld is.

Stap 7

Haal het mesje voorzichtig uit het bakje, wanneer dit los in het bakje zit en giet de heerlijke ijskoffie in een glas. Ja echt, Starbucks is hier niks bij!

Als je alleen een staafmixer thuis hebt kan je deze ijskoffie ook maken, maar wel op een net iets andere manier. Je stopt dezelfde ingrediënten allemaal in de daarvoor bestemde kan voor de staafmixer, uitgezonderd van de ijsklontjes. Deze bewaar je om aan het eind in je glas te doen. Kijk zelf even tot in hoeverre jouw staafmixer de massa kan verdubbelen. Je kunt de volle melk van te voren even in de koelkast zetten om je drankje een koele taste te geven en vergeet aan het eind niet de ijsblokjes in je glas te stoppen, zodat je drankje wel het woord ‘ijs’koffie waard is ;-)

Photo by frank mckenna on Unsplash