Ik ben een nerd

‘Heb je goed geleerd?’ vroegen klasgenootjes me vaak toen ik in klas 1 en 2 zat. ‘Mwaaah,’ was mijn standaardantwoord dan. ‘Een beetje. Maar dit en dit en dit vind ik nog wel lastig…’ Vervolgens haalde ik een 9. Want natuurlijk had ik wel goed geleerd; uren stampwerk waren eraan voorafgegaan! Maar dat liet ik niemand weten. Want hoge cijfers? Die waren Echt. Niet. Cool.  

Trots op mijn onvoldoende 

Jep, ik was het meisje dat zei: ‘Wow, dit hoge cijfer had ik nooit verwacht!’ terwijl ik het tekstboek van binnen en buiten kende. Ik nam soms een vuistdikke roman mee naar school om in te lezen tijdens tussenuren. Wanneer ik die tijd niet spendeerde aan huiswerk maken, tenminste. Het enige wat nog aan mij ontbrak was een uilenbril, maar verder was ik het in alle opzichten: een nerd. Maar goed, ik probeerde het dus vooral te verhullen. Wanneer ik een 8,7 had gehaald rondde ik het voor mijn klasgenoten mooi af naar beneden. Had ik een keer een onvoldoende, dan liet ik het iedereen weten en lachten we erom (hoewel ik huilde vanbinnen). Zo haalde ik bij biologie op beide toetsen over seks een 5. Bij de tweede keer werd het lichtelijk beschamend, haha. Maar toch – ik kon ook eens zeggen dat ik wat punten tekort stond! 

Lievelingetje 

Toen ik naar de bovenbouw van het vwo ging, veranderde mijn houding. Hier waren mensen opeens gefocust op hóge cijfers! Wat een opluchting was dat. Ik ging nog steeds niet mijn goede cijfers aan iedereen rondbazuinen, maar ik kon er wel trots op zijn. En het mooie: ik kon bij docenten met bepaalde dingen wegkomen, omdat ik er toch zo goed voorstond. Eerder weg bij de les, een beetje dollen tussendoor… Oké, dat hoort ook wel bij het stereotype nerd: ze is het lievelingetje van de leraar. Maar whatever, die docenten kunnen ook best leuk zijn! 

Levenslesje 

Goed, wat kunnen we uit mijn ervaringen als nerd leren? Om het mooi overzichtelijk weer te geven: 

♦ Wees trots op je hoge cijfers 

♦ Wees je slimme zelf 

♦ Het is leuk om een nerd te zijn 

Zo! Mijn juf in groep 7 gaf ons de wijze les mee: ‘Als mensen je uitschelden voor nerd, moet je maar zeggen: “Ik ben tenminste slimmer dan jij!”’ Haha, basisschoollogica. Maar de kern van waarheid die erin zit, is: trek je niets aan van wat andere mensen over je zeggen of denken. Je hebt een prachtig talent gekregen om te leren en daar mag je trots op zijn! 

Oh, en als je nog eens een boek zoekt om mee naar school te nemen… Probeer Harry Potter eens. Hermione, een van de hoofdpersonages, is een meisje die ontzettend van lezen houdt, alle antwoorden op vragen weet en nooit een les wil missen. Aanrader! 

Ben jij ook een nerd? Wat vind je daarvan?