Ik ben gedoopt!

Een maand geleden, 4 juli 2021, ben ik gedoopt. Wat was dat bijzonder zeg! Woorden schieten tekort om te beschrijven hóe bijzonder. Echter aangezien ik jullie al ruim een jaar meeneem in mijn (geloofs)leven, wil ik dit natuurlijk ook met jullie delen! In deze blog deel ik dan ook mijn letterlijke(!) getuigenis, mijn dooptekst en hoe ik alles ervaren heb!

Mijn getuigenis: waarom ik me heb laten dopen

Ik ben christelijk opgegroeid en heb al heel veel mooie dingen mogen leren over God van mijn prachtige familie. Dopen was dan ook iets wat altijd al wel in mijn achterhoofd speelde. Toch was het best spannend om tot deze beslissing te komen, want ja: er zijn ook zoveel vragen en twijfels. Verdien dit ik wel? Is dit wel de goede tijd om me te laten dopen, ik twijfel immers nog zo vaak en heb zeker geen perfect geloof…

Ik heb echter mogen leren dat de doop een markeerpunt is van mijn reis met Jezus en dat ik geen perfect geloof hoef te hebben om me te laten dopen. Jezus heeft allang voor mij gekozen en dat is waarom ik hier vandaag sta. Door wat hij heeft gedaan, de dood heeft overwonnen, ben ik bevrijd van mijn zonden en is er hoop in deze wereld. Door mijn geloof heb ik mijn identiteit gevonden, namelijk Zijn dochter; geliefd, waardevol, ondanks wat anderen van mij vinden of wat voor fouten ik ook nog ga maken.

Bij God vind ik troost, rust en onvoorwaardelijke liefde, die ik nergens kan vinden. Natuurlijk is een reis nooit makkelijk en zullen er ups en downs zijn, maar ik weet één ding zeker, namelijk dat ik de rest van mijn leven met Jezus wil zijn en bovenal Hij met mij. Ik wil Hem volgen en dienen en Hij zal mij nooit alleen laten. Dat is waarom ik me laat dopen!

Dooptekst

Mijn dooptekst kwam uit Romeinen, waar ik in die tijd ook veel mee bezig was. Dit maakte het voor mij nog extra bijzonder:

Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en weest het goede toegedaan.

Romeinen 12:9

Als ik heel eerlijk ben, schrok ik een beetje toen ik deze tekst hoorde. Ik had gehoopt op een ‘je bent vergeven en een nieuw mens’- tekst. Deze tekst voelde als iets prachtigs, maar onhaalbaars. Ik heb echter mogen leren dat dit niet iets is wat ik nu hoef te kunnen, maar dat ik het naar God mag brengen. Mijn verlangen om mijn liefde steeds oprechter te laten zijn en het kwaad te verafschuwen, heb ik naar Hem gebracht en ik geloof dat Hij mijn hart steeds een beetje meer zal veranderen! Nu ben ik zo enorm dankbaar voor deze tekst, het heeft me dus weer een stap verder in mijn relatie met God gebracht.

Het dopen zelf en erna

Zoals ik al eerder zei, het was ongelooflijk. De hele dag was er regen en kans op onweer voorspeld, maar exact na mijn doop brak de zon nog verder door. Overal om ons heen was het donker, maar bij ons (in een weiland) was het ontzettend licht! Gods aanwezigheid is nog nooit zó duidelijk voor me geweest en het was gewoon zo bijzonder. Onbeschrijfelijk. Wat wel bizar is, is hoe snel het leven weer doorgaat. De dag erna had ik een twee-uurstoets van Grieks en was ik weer volledig bezig met school. Het is niet zo dat ik het gevoel heb ‘compleet veranderd’ te zijn of dat het leven anders was. Ik maak nog steeds fouten en ben nog steeds weleens onaardig. De doop is echter zo’n markeerpunt van mijn geloof waar ik de rest van mijn leven nog op terug van vallen! Ik ben zo enorm dankbaar!

Zou jij je willen laten dopen? Waarom wel/niet?

Photo by Yoann Boyer on Unsplash