Inspirerende vrouwen – Sonita en Zainab

Een tijdje geleden ben ik een nieuwe instagram-account begonnen, daar post ik verschillende foto’s op. Momenten van mijn leven, maar ook wel foto’s van vrouwen die mij inspireren. Daarom ga ik er vandaag een aantal met jullie delen.

Sonita Alizadeh

Ik begin met de rapper Sonita Alizadeh, een tijdje geleden ben ik bij een evenement van stichting Keihan geweest waar haar documentaire Sonita gespeeld werd. Sonita verwoordt de angst en verdriet van vele jonge meiden in Afghanistan. Jonge meiden die als bruid worden verkocht aan mannen. Het is een traditie, want op deze manier kan de familie van de meisje aan geld komen. De documentaire heeft mij ontzettend veel aangeraakt. Het is zo moeilijk om te beseffen dat er zoveel jongen meiden er zijn die oneerlijk worden behandeld.

Sonita heeft in 2014 haar nummer Brides for Sale gepubliceerd op YouTube, en in 2015 haar documentaire Sonita, van de Iraanse filmmaakster Rokhsareh Ghaemmaghami die ook tijdens de documentaire gezien wordt.

Sonita stond ook op het punt om jong te gaan trouwen, of beter gezegd uithuwelijkt te worden in ruil voor geld. Dat geld zou dan weer gebruikt worden om een vrouw te kopen voor haar broer/s. En zo ga je dan maar door. Zij kon ontsnappen en aan haar droom beginnen om een rapper te worden. Hierna is van alles in haar leven gebeurd, om meer te weten dan raad ik jullie aan om de documentaire te bekijken want Sonita ging ook nog naar Amerika! Zij is een enorm sterke meid, zij laat precies zien waarom opgeven niet de oplossing is!

Zainab Salbi

Een ander inspirerende vrouw, die mij zeker inspireert is Zainab Salbi. Zij is een Iraakse Amerikaans schrijver, media gastheer en oprichter van de stichting Women for Women International. Zainab heeft de Iraaks-Iraanse oorlog meegemaakt, die haar onder mentale druk heeft gezet.

Nadat zij op haar 19de naar Amerika is verhuisd, heeft zij ervoor gekozen om vrouwen over de hele wereld te helpen die oorlog meemaken. Zij heeft in het begin van haar carrière geschreven over de verkrachtingen en andere vorm van mishandelingen die tijdens de oorlog bij vrouwen waren gebeurd.

In 1990, nadat zij was getrouwd, waren er veel verkrachtingen gebeurd in Joegoslavië. Zij en haar man wilden helpen, maar zij konden geen organisaties bereiken die deze hulp willen accepteren en/of mee willen werken. Zij hebben besloten om in plaats van op huwelijksreis te gaan, zelf een organisatie te beginnen waarbij ook andere mensen hebben geholpen, en dat was maar nog het begin!

Nu is zij een bekend gezicht, die opkomt voor vrouwen over de hele wereld die het moeilijk hebben, denk hierbij aan oorlog en armen landen. Maar zij helpt vrouwen ook om verder te komen en hun mening durven zeggen!

Ben je benieuwd naar een paar instagram-accounts die deze issues aanraken? Check dan deze eens: Women in the World, United Nations Women, He for She, Girl Up Campaign en Girl Rising

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Geef je op voor 1 mei, dan krijg je de nieuwste Belle in je bus! In de nieuwste Belle praten we door over sexting en andere onderwerpen die met  liefde, seks en relaties te maken hebben. Die wil je niet missen dus!