Instagram: hoe werkt het?

Wat maken we tegenwoordig een boel fotootjes met zijn allen. Logisch, want het is nog nooit zo makkelijk geweest. Gewoon even je mobiel uit je tas of zak vissen, camera aanklikken, richten en hup, je foto is genomen. En dan? Dan is het natuurlijk wel zo leuk als je er iets mee doet. Instagram is daar heel geschikt voor. Lijkt deze app je wat, maar heb je het nog niet? In deze blog leg ik uit wat Instagram is en hoe het werkt.

Eerst even dit: Volg je ons al op Instagram? Check @huisvanbelle!

Wat is Instagram?

Instagram is een app die je op je smartphone of tablet kunt zetten. Je kunt er foto’s mee bewerken en on-line zetten in een tijdlijn. Als je plaatjes op Instagram zet, kun je ervoor kiezen ze meteen ook via Facebook en Twitter te delen. Zodra je foto op Instagram staat, kunnen anderen ze zien en je eventueel volgen. Ook kun jij de afbeeldingen van anderen bekijken. De plaatjes van mensen die je volgt, staan in je tijdlijn.

Hoe kom ik aan Instagram?

Je kunt Instagram gratis downloaden via je app-store. Als je de app voor het eerst opent, moet je een account aanmaken. Denk van tevoren na over hoe jij je wilt presenteren. Wil je onder je eigen naam erop staan of kies je voor een nickname? Wil je dat je een openbaar of privé?. Bij een openbaar profiel kan iedereen je foto’s zien. Anders moeten mensen eerst toestemming aan je vragen als zij je willen volgen. Daarvoor kun je kiezen als je controle wilt over wie jouw foto’s wel of niet kunnen zien.

Hoe krijg ik een foto op Instagram?

Ik heb een kort filmpje gemaakt van hoe je een foto op Instagram zet. Het is heel makkelijk. Kijk maar:

Even herhalen:

1. Kies een foto uit je galerij die je wilt delen.
2. Klik op delen en zoek het icoontje van Instagram op. Je foto opent nu in de app.
3. Kies je kader. Omdat het formaat in Instagram standaard vierkant is, moet je altijd een uitsnede maken.
4. Nu is het tijd om je oorspronkelijke foto te pimpen, als je dat nodig vindt. Er zijn een paar dingen mogelijk:

  • Onderaan de app staan filters. Klik ze maar eens aan en kijk wat er met je foto gebeurt, zoek uit welk effect je het mooiste vindt.
  • Linksboven zit een icoontje waarmee je een frame van een filter kunt aan- of uitschakelen. Sommige filters hebben een rand. Als je het effect van een filter wel mooi vindt, maar het frame van jou niet zo nodig hoeft, dan schakel je die gewoon uit.
  • Daarnaast zit een knop waarmee je een blurretje aan je foto kunt toevoegen. Je legt als het waren een waasje over de foto, die in het midden wel scherp is. Je kunt kiezen uit een circkelvormige of rechte soft-focus. Door twee vingers op het scherm naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen, maak je het scherpe gebied kleiner of groter. Je kunt dan ook precies kiezen waar je de focus op wilt leggen.
  • Aan de rechterkant zit een knop waarmee je een foto meer contrast kunt geven. Ik gebruik die niet vaak, maar soms is het handig.

5. Tevreden? Dan is het nu tijd om de foto on-line te zetten. Nog een keer doorklikken dus.
6. Voeg als laatste een omschrijving toe. Hier kun je ook kiezen of je je foto nog ergens anders wilt delen, bijvoorbeeld op Facebook of Twitter.

Hashtags gebruiken op Instagram

Als je een omschrijving maakt bij een foto, kun je eventueel hashtags gebruiken. Een hashtag is een symbool op je toetsenbord, je kent hem wel: # Als je die voor een woord of term zet, dan wordt het een makkelijke zoekterm. Je kunt dan heel snel zoeken of er andere mensen zijn die een foto hebben geplaatst van hetzelfde onderwerp. Een voorbeeld: stel jij gaat naar een festival en komt Huis van Belle tegen of je Belle valt straks door de bus of je komt één van de Bloggers tegen, dan maak je natuurlijk een fotootje met als hashtag: #huisvanbelle

Lijkt het je wat om op Instagram te gaan? Of zit jij er lang op? Zo ja, laat dan vooral je ervaringen en tips hierachter? Of heb je misschien vragen, welkom om die te stellen!

Veel plezier met Instagram!

Foto header: www.hi-re.nl

Deze blog werd geschreven door Frouckje