Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. En zoals elk jaar vinden wij dat een mega belangrijke dag en zoals elk jaar schrijven wij daar dus ook over! Omdat in eigenlijk alle landen een (enorme) achterstand is voor vrouwen, en dat is natuurlijk niet te verkroppen, blijven we voor gelijke rechten strijden.

Seksisme

De achterstand die vrouwen hebben, in het ene land wat meer dan het andere, is altijd terug te voeren op seksisme. Seksisme is de discriminatie op basis van je geslacht, en komt natuurlijk ook voor onder mannen. Voor vrouwen komt het voort uit de eeuwenoude gedachte dat vrouwen gewoon niet zo slim / handig / waardig zijn. En vrouwen strijden daar vaak met succes tegen! Zo kennen we allemaal Malala, die al jarenlang strijd voor goed onderwijs voor meisjes. Maar je kent nog niet documentairemaakster Sharmeen Obaid-Chinoy, die de documentaire Saving Face maakte over het vreselijke geweld dat vrouwen in Pakistan (en andere Aziatische landen) soms moeten ondergaan: vrouwen worden daar soms aangevallen met bijtend zuur omdat ze niet de wil van hun familie opvolgen in de liefde. En nu haar docu een Oscar heeft gewonnen heeft de Pakistaanse premier besloten om geweld tegen vrouwen strafbaar te stellen. Een huge vooruitgang!

Like a girl

De mensen achter Always (ja, het merk voor je maandverband) zijn ook al een poosje bezig met toffe filmpjes voor meiden. In hun filmpjes confronteren ze meiden met stereotypen die mensen van meisjes hebben, en in het onderstaande filmpje wordt gevraagd hoe vaak je gezegd word dat je iets niet kan doen omdat je een meisje bent. Het filmpje is tof, omdat ze meiden ook uitdagen daadwerkelijk die stomme aannames omver te schoppen.

Bij mij thuis waren mijn ouders gelukkig allebei slim genoeg om te zien dat ik bepaalde dingen (zoals een band plakken) net zo goed zou kunnen als mijn broertjes. En zo moesten mijn broertjes ook gewoon hun eigen bed opmaken en de afwas doen. Misschien standaard denk je, maar ik kende toen genoeg gezinnen waar de moeder iedere dag een rondje slaapkamers deed.

De gedachte dat je misschien iets niet zo goed zou kunnen, omdat je een meisje bent, ligt soms ook niet voor het oprapen. Maar je komt het tegen in de gedachte dat een meisje niet zoveel overwicht kan hebben op een groep die ze moet leiden. Daaruit voortvloeiend zou je dus zomaar kunnen denken dat de politie geen baan voor jou zou kunnen zijn, of dat mannen de betere leiders zijn.

Dus, ik ben wel benieuwd: wat zou jij op die grote doos schrijven en omver schoppen? Hoe word jij wel eens gelimiteerd, alleen omdat mensen denken dat je dat niet kan? Laten we er met elkaar eens over door praten en tegen elkaar zeggen dat we dat wel kunnen! Want zoals de documentaire Saving Face laat zien: één vrouw kan er niet voor zorgen dat een premier de wetten van zijn land aanpast, maar de verhalen (en gruwelijke beelden) van veel andere vrouwen kunnen dat dus wel.

Samen staan we sterk! Happy Vrouwendag!