Internationale Vrouwendag: laat je inspireren door deze 3 Insta-accounts

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en zoals elk jaar is dat voor ons reden om daar aandacht aan te besteden! Want hoewel we echt wel een eind zijn qua gelijkwaardigheid, zijn er dus ook nog een hoop hordes te nemen! Er is bijvoorbeeld nog lang geen evenredige verdeling tussen mannen en vrouwen in de (plaatselijke) politiek, veel vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen in dezelfde functie, en er zijn ook nog steeds stomme vooroordelen en aannames over meiden en vrouwen die je kunnen belemmeren om er écht voor te gaan.

En omdat ik weet dat jij hier vast nog meer over wil leren, tip ik je X insta-accounts die je meer leren over van alles rondom vrouwen, dubbele standaarden, feminisme, alles!

1. @Zeikschrift


Dit account meiden, ga. het. volgen! Dit account wordt gemaakt door Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Het leuke aan haar account is dat ze veel tijdschriften, berichtgeving en columns onder de loep neemt, en deelt waar het mis gaat. En met mis gaan bedoel ik dan natuurlijk geen taalfoutjes. In het profiel staat: “Tijd om de onzin in ’s Neerlands media aan de kaak te stellen! Van body-shaming tot elitair gezever” en dat is precies wat er gebeurt. Madeleijn legt precies de vinger op de zere plekken, heel fijn!

Waarom volgen: account waar kritsche vragen worden gesteld, maar wel op een respectvolle manier en met nuance.

2. @plannederland


Het account van Plan Nederland is een viering van meisjes en hun kracht! Er worden prachtige en schrijnende verhalen verteld, maar juist daarin schuilt de kracht van die meiden! En je kan vandaag mee doen door een = teken op je wang te zetten, zodat je laat zien dat je vóór gelijke rechten en kansen bent voor jongens en meiden!

Waarom volgen: dit account highlight de kracht van meiden, daar wordt je gewoon blij van!

@jenniferhiggie


Ik weet niet goed meer hoe ik dit account ontdekte, maar ik ben er blij mee. Dit account laat je kennis maken met vrouwelijke kunstenaars, en dat is zo tof. Hoeveel vrouwelijke kunstenaars ik kan opnoemen? Ik denk één, en dat is Frida Kahlo. En hoeveel mannen? Heb je even, dat zijn er een stuk meer. Ik heb ontdekt dat het best gek is dat ik eigenlijk geen enkele vrouwelijke kunstenaar kende, omdat ik door dit account tot de ontdekking kwam dat er héél véél vrouwen waren die in hun tijd heel goed waren, gerespecteerd werden en ook goede kunstenaarsposities haddden (leraressen, huisschilders van koningen e.d.).

Waarom volgen: dit account leert je meer over vrouwelijke kunstenaars, en brengt je in contact met mooie kunst en interessante levensverhalen!

Welke accounts op insta volg jij die interessant zijn, en feminisme / kracht van vrouwen viert? 

Beeld door Nienke van Denderen Fotografie voor Belle