Interview met de band Citizens

In de Belle 3 kon je lezen over het album Fear van de band Citizens. Ik had de gelegenheid om de zanger van de band, Zach, een aantal vragen te stellen over dit album. Omdat het niet allemaal paste op de Music & Belle pagina, hier het hele interview!

Het album Fear heeft een ander geluid dan jullie vorige werk. Hoe vind je een nieuw/ander geluid als band?

Muziek is altijd een proces van evalueren voor ons. We zijn niet zo gefocust op het behouden van de ‘sound’ van onze vorige albums. Ik denk dat dit komt omdat we erg houden van het creatieve proces van muziek schrijven en de verschillende wegen waarop het ons brengt. Als we niet een andere creatieve weg waren ingeslagen, was Fear er nooit geweest.

De titel van het album (Fear = angst) maakt luisteraars misschien een beetje ongemakkelijk. Het is niet typisch een titel dat je aan een worship album zou geven. Wat was de reden voor het kiezen van deze titel?

Angst is inderdaad een krachtig woord, en daarmee ook de reden waarom we het hebben gekozen. Niet omdat we mensen willen choqueren, maar omdat iedereen wel angst kent. Het woord het woord ‘fear’ wordt in het Engels ook gebruikt in de context ‘fear of God’, wat betekend dat je ontzag hebt voor God. Dit is natuurlijk een hele andere benadering van het woord ‘fear’ dan angst. Angst maakt ons bang, isoleert ons en maakt ons boos; er komt niets goeds uit voort. Ontzag hebben voor God maakt ons juist vrij, zodat we ons kunnen verwonderen en aanbidden. We hopen juist dat mensen die luisteren naar ons album zullen begrijpen dat we ontzag mogen hebben voor God en dat het bevrijding geeft.

Kun je iets meer vertellen over het nummer Everything for Nothing?

Dit nummer kan ik het beste uitleggen door naar Psalm 127 te verwijzen. Persoonlijk merkte ik dat ik steeds tegen een mentaal muur rende, waarin ik dingen probeerde te fixen wat niet lukte. De Bijbel helpt me om mijzelf te begrijpen en daar kwam dit lied uit voort.


Als je één nummer kon kiezen van het album, welk nummer zou je het liefst willen dat mensen naar luisteren?

Dat zou The Wait’s Not Easy zijn. Of je nou wel of niet in God gelooft, de vragen en conclusies uit dit lied zijn universeel. Als mensen hebben we verloren wat de echte betekenis van liefde is. Het is niet iets wat je bent, het is een reactie. Luister, leer, heb lief. Hoe kunnen we liefhebben zonder de mensen te kennen die we proberen lief te hebben? Daar gaat dit nummer over.


Het nummer Looking Up gaat over pessimistisch zijn, maar tegelijkertijd geloof hebben. Hoe kwam je tot dit nummer?

Ik ben meer een ‘glas half leeg’ type, waar ik niet altijd blij mee ben. Soms nemen we de meest belangrijke stappen in het leven door onszelf te bestuderen. Looking Up is meer de volgende stap in dat proces, waarin je niet alleen erkend dat je ergens mee worstelt, maar er vervolgens ook iets aan doet. Persoonlijk is het de fysieke beweging om omhoog te kijken, om God te zien in plaats van de dingen om mij heen.


Tekstueel is het nummer Out Of Sight erg anders dan de rest van het album. Hoe kwam je tot dit nummer?

Dit nummer is een vergroting van trots. Misschien denken mensen die dit nummer horen dat ik gek ben geworden, en om eerlijk te zijn kan ik inderdaad wel eens erg trots en onverschillig zijn. Maar dat zijn we allemaal weleens. We kunnen soms moeilijk toegeven dat we anderen pijn hebben gedaan, en dan kan je twee dingen doen. We lossen het probleem op of we stoppen het weg om er niet meer over te praten of na te denken. Het doel van het nummer is dat we inzien dat we onze fouten mogen erkennen en deze proberen op te lossen. Tijd heelt niet alle wonden en juist het in het licht brengen van onze fouten en het bijleggen met de mensen die wij pijn hebben gedaan is daarin de juiste stap.

De band Citizens heeft ook net nieuwe nummers uitgebracht in verband met de coronatijd! Het zijn aanbiddingsnummers die je samen of alleen kan zingen, om toch een beetje met elkaar God te kunnen aanbidden. Check de band Citizens op hun Instagram account @citizens_music en luister naar het album via Spotify.