Interview: singer-songwriter Elisha Esquivel

In de nieuwste Belle kun je lezen over de Britse singer-songwriter Elisha Esquivel. Ze was erg open en eerlijk in het interview, wat niet allemaal in het blad paste. Daarom kan je hier het hele interview lezen! 

Hoe begon je met het schrijven van liedjes?

Muziek was altijd al mijn ding en ik herinner me goed dat ik als kind liedjes maakte met vriendinnen, inclusief gekke dansjes! Mijn familie heeft best een heftige periode doorgemaakt toen ik jong was. Door het schrijven van liedjes kon ik mijn emoties uiten en gebeurtenissen een plek geven. Mijn piano en mijn liedjes werden een veilige plek. 

Waarom wil je jouw stem en liedjes delen met anderen?

Omdat muziek zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in mijn leven wil ik dat graag doorgeven. Het is geweldig hoe je het juiste liedje met de juiste woorden precies op het juiste moment hoort. En dat kan zo veel hoop en troost geven. Dit heb ik zelf al heel vaak ervaren en ik ben vast niet de enige! Dat is denk ik de voornaamste reden waarom ik mijn muziek wil delen, omdat het mij fantastisch lijkt dat mijn liedje die rol mag krijgen in iemands leven. 

Is het niet spannend en eng om iedereen naar je persoonlijke liedjes te laten luisteren?

Eerst vond ik het inderdaad erg spannend: iemand zomaar in je diepste gedachten en gevoelens binnen laten. Ik begon met het delen van mijn liedjes met vrienden. Hoe meer mensen ik er naar liet luisteren, hoe gemakkelijker het werd. Nu vind ik het echt fantastisch! 

Hoe kom je op de lyrics voor je liedjes?

Vaak begint het met een gevoel dat ik bij een scenario of gebeurtenis heb en dan krijg ik een soort thema waarover ik wil schrijven. Daarna experimenteer ik veel met melodieën in mijn hoofd of op de piano, waarna de woorden zomaar komen. Soms loop ik wel eens vast, dan kan ik wel uren zitten om één zin perfect te krijgen. Twee vragen die ik mijzelf dan stel zijn: 1) Wat wil ik zeggen? en 2) Hoe kan ik dat op de meeste creatieve manier zeggen? 

Is het moeilijk als vrouwelijke artiest in de muziekindustrie?

Ik heb nog niet echt negatieve ervaringen gehad omdat ik vrouw ben. Ik weet dat veel vrouwelijke artiesten wel tegen dingen aanlopen, maar gelukkig ik nog niet!  

Wat voor advies zou je geven aan meiden die zelf liedjes zouden willen schrijven?

Wees eerlijk en wees jezelf! Als er iets is waar ik van houd bij het schrijven van liedjes, is dat er geen regels zijn. Er is geen goed of fout en er is ook geen recept voor het perfecte liedje. Songwriting is een creatieve uiting van wie jij bent, van hoe je denkt of hoe je je voelt. Ooit kreeg ik goed advies: “Als je beter wil worden in songwriting, moet je blijven schrijven. Tien slechte liedjes leiden misschien wel naar dat ene geniale idee.” 

Wat zijn je doelen als singer-songwriter?

Dat is een goede vraag! Ik heb heel veel dromen en dingen die ik zou willen bereiken als muzikant. Op het moment ben ik bezig met het stellen van korte termijn doelen omdat ik veel alleen aan liedjes werk, maar ik weet dat mijn plannen ook zo maar kunnen veranderen. Daarom houd ik de volgende filosofie aan: ik doe wat er voor mij ligt en de rest laat ik aan God over. Dat geeft zo veel rust en vrijheid om mij 100% in te zetten voor de dingen die op mijn pad komen. 

De muziekindustrie is echt super competitief; het kan daardoor snel voelen dat ik niet genoeg doe om succes te hebben. Maar ik heb sinds een tijdje rust gevonden dat God een deur opent als Hij wilt dat ik iets doe. En als Hij dat niet doet, is dat ook goed.  

Laatste vraag! Wat is je meest favoriete liedtekst die je hebt geschreven?

De lyrics van Come Home zijn denk ik mijn meest favoriet. Ik schreef het lied voor een vriend die zich in een pijnlijke situatie bevond. Het lied gaat over dat het nooit te laat is om hoop en schoonheid te vinden, ook als het misschien niet zo voelt. 

Volg Elisha Esquivel via Instagram, Facebook en luister haar muziek op Spotify of via iTunes 

Beeld: Hannah K Photography