Interview over Snailmail – ken jij het?

Misschien heb je het al eens voorbij zien komen op instagram, facebook of twitter; vrolijke foto’s van versierde enveloppen, papieren hebbedingetjes en andere geknutselde pakketjes; Snailmail! Wat is dat en hoe doe je het?

Ik interviewde mijn nicht Jantina over deze hippe hype! Weten jullie nog dat ik Sarah aan jullie voorstelde? Het shirtje op die foto heeft Jantina gemaakt. Naast supercreatief is Jantina ook fervent snailmailer, dus wie kan ons beter uitleggen wat snailmail is, dan zij?

Jantina! Ik zie bij jou regelmatig leuke foto’s van snailmail langskomen; versierde enveloppen, geschreven brieven, kleine cadeautjes… Wat is snailmail nou precies?

Snailmail is gewone, langzame, door-de-postbode-in-je-brievenbus-gestopte post. Het ‘penvriendinnen-idee’ van vroeger. Alleen wat je nu veel ziet, is dat men niet alleen een brief schrijft (met de hand, of getypt op een typemachine), maar dat er veel kleine cadeautjes bij worden gestopt en dat de envelop ook nog wordt opgeleukt, want daar begint het natuurlijk al; blij worden van een fleurige opgevrolijkte envelop die op je mat ligt. Daarin onderscheidt snailmail zich van een brief van bijvoorbeeld die saaie belastingdienst of zorgverzekering. Het is zo leuk dat iemand speciaal voor jou tijd stopt in een brief, in handgemaakte of gekochte cadeautjes, in een envelop uniek maken. Ik word daar echt heel blij van!

Dat klinkt leuk! Maarre… wat als ik nou helemaal niet goed ben in tekenen en in creatieve dingen maken?

Een envelop gezellig maken kun je niet alleen doen door te tekenen, maar ook met bijvoorbeeld stempels of met masking tape. Dat laatste is tape, papiertape, wat je in allerlei soorten en maten kunt kopen. Stickers plakken kan natuurlijk ook. Of je stopt de envelop in de printer en print er wat leuks op. Wat ik zelf ook veel doe is inspiratie opdoen op internet, bijvoorbeeld op Pinterest. En als je alleen al bij google het woord snailmail intikt, of op flickr, vind je al een wereld aan inspiratie. Natuurlijk kun je ook gewoon vrolijke enveloppen kopen, die kun je in allerlei web(winkels) vinden. Dat geldt ook voor de kleinigheidjes die je erbij doet. Zelf hou ik er van alles zelf te maken. Ik recycle veel zodat het me zo min mogelijk geld kost. Maar bij een wibra, zeeman of action kun je ook lieve spulletjes kopen voor weinig. Ik kom het best veel tegen dat mensen dat doen hoor! Ik ben een grote fan van de kringloop, daar kun je ook prachtige schatten kopen!

Als meiden hier superenthousiast van worden, hoe kunnen ze dan het beste beginnen met snailmailen?

Je kunt natuurlijk gewoon een oproepje plaatsen, bijvoorbeeld via facebook. Ook zijn er op facebook aparte snailmail groepen te vinden, waar je je dan kunt aanmelden en waar heel veel oproepjes staan waar je op kunt reageren. Ook is er een website, daar zit ook een forum bij waar je je kunt aanmelden. Ikzelf ben begonnen via Instagram. Ik heb daar gewoon een oproepje geplaatst met de vraag of er mensen waren die zin hadden om met mij te snailmailen, en toen reageerden er genoeg. Als je op instagram zoekt op de tag #snailmail vind je van alles aan inspiratie en ook oproepjes van mensen. En als je zelf een weblog hebt kun je er ook een blogpost aan wijden.

Maar op zo’n oproepje op internet reageren waarschijnlijk ook mensen die je helemaal niet kent. Waar kun je dan over schrijven?

Hihi, sterker nog; ik ben begonnen met acht mensen die ik helemaal niet kende! En tja, waar schrijf je dan over… In mijn eerste brieven begon ik met me voor te stellen. Wie ben ik, wat doe ik, waar hou ik van, waar kom ik vandaan, waarom snailmail ik? Etcetera. En, eerlijk waar, als je eenmaal aan het schrijven bent, dan heb je zo een paar kantjes vol. En na een paar brieven merk je wel een beetje wat voor iemand je tegenover je hebt, en leer je elkaar een beetje kennen. En met de één klikt het dan onwijs, en met de ander minder, dat is logisch. En de frequentie is ook heel verschillend. Met de één schrijf ik wekelijks, en met de ander zomaar een maand niet, dat verschilt heel erg.

Heb je het wel eens meegemaakt dat iemand niet terug schreef?

Ja, nu twee keer, en dat is niet leuk… Vooral omdat je je best hebt gedaan voor iemand, er tijd, geld en energie in hebt gestoken om iemand blij te maken. Dan kun je natuurlijk zo iemand een mailtje sturen met de vraag of ze willen stoppen, of dat er iets anders aan de hand is. Of je wacht gewoon af. Tja, dat is het risico van het snailmailen met mensen die je verder niet kent.

Wat is het leukste wat je ooit hebt gekregen?

Ehm… even nadenken… Ik kreeg van iemand een mapje, ook van karton gemaakt, gevuld met allerlei leuks, ze had daar ook echt haar best op gedaan, heel leuk. Wat ik ook erg leuk vond was een klein doosje waar op stond: little box of fun. Deze was gevuld met allemaal kleinigheidjes, kralen, knopen, stickers et cetera. Die vond ik ook erg leuk.

Maar het is heel verschillend. De één maakt er echt een kunstwerkje van, bij de ander gaat het vooral om de brief. En bij weer een ander is het het geheel. Bij de één doe je ook veel meer dan bij de ander, maar dat spreek je dan ook wel onderling in je brieven een beetje af. Ik heb ook iemand waar ik alleen maar mee schrijf en verder niet. Hoewel ik het stiekem nooit kan laten er iets kleins bij te stoppen hoor, hihi.

Is er wel eens post van je kwijt geraakt?

In de lange tijd dat ik al snailmail en swap (=cadeautjes maken voor een ander en die opsturen ) zijn er van mij “nog maar” twee keer poststukken kwijt geraakt. Dit valt op zich best mee, maar ik ken ook mensen waarbij dit al veel vaker is gebeurd. En vooral als je iets gemaakt hebt waar je een poos aan hebt gewerkt, dan is dat wel zuur. Ik had voor iemand twintig onderzetters gehaakt… Tja, daar baal je dan wel van. Maar goed, je weet dat je het in je achterhoofd moet houden.

 Ben jij enthousiast geworden van het snailmailen en wil je aan de slag? Dan kun je ook hieronder een oproepje plaatsen. Wissel geen adressen uit via de comments, doe dit in privéberichten op facebook of twitter! (Of laat een comment achter onder de link op FB, of stuur ons een mailtje als je geen FB hebt!) Wil je zien wat voor creatieve dingen Jantina nog meer maakt, neem dan eens een kijkje op haar blog. Veel plezier en laat het weten als je ook gaat snailmailen

Beeld: Sheila Hollingworth

Deze blog werd geschreven door Martine