Jaloezie… how to handle

Waar liefde is, komt vaak ook jaloezie om de hoek gluren. En soms kan het je volledig overvallen. Je hebt een vriendje en bent jaloers op ieder meisje dat ook maar één woord met hem wisselt of om hem lacht. Of je vriendin blijkt een heel leuk vriendje te hebben en eigenlijk snap je dat ook wel, want ze is echt leuk spontaan en zo mooi. Maar jij wilde ook zo graag verkering, en nu maakt dit je zó jaloers. Of vriendinnen waarbij alle kleren fantastisch staan en die ook gewoon veel kleren mogen kopen. Eerlijk gezegd kun jij dat niet uitstaan.

Waar komt jaloezie vandaan?

Jaloezie is een heel ingewikkeld iets, omdat er veel dingen bij komen kijken. Je kunt je er bang, verdrietig, boos of iets anders bij voelen. Mix dat alles door elkaar en je hebt een mengseltje van vervelende gevoelens in je. Simpel gezegd komt jaloezie vaak door twee hoofdoorzaken:

  1. Je bent bang om iets te verliezen. Dat kan je vriendje zijn. Maar ook de aandacht van je beste vriendin. Of je positie in de klas.
  2. Je wilt iets hebben wat een ander heeft. Alleen dat lukt je niet. Jij hebt bijvoorbeeld niet zoveel geld voor kleren en uitjes. Jij hebt een ander lichaam dan je vriendin. Je kan die ene jongen niet ‘krijgen’.

Wat heeft jaloezie voor effect?

Iemand die jaloers is, gaat verschillende dingen doen.

  • Roddelen en negatief praten. Je gaat proberen er beter uit te komen, door negatief over de ander te praten.
  • In het openbaar kritiek geven. Wanneer je om iemand geeft, zal je dit juist tegen hem of haar persoonlijk durven zeggen, zodat je er wat mee kunt doen. Als je dat niet doet, wil je iemand voor schut zetten omdat je jaloers bent op wat zij allemaal heeft. Dit gebeurt online en offline.
  • Iemand doelbewust geen leuke aandacht geven. Dus op nieuwe kleren reageer je niet en feliciteren bij iets leuks doe je niet.

Dit zijn natuurlijk niet alle effecten, maar wel een paar opvallende die je misschien herkent.

Tips how to handle jaloezie

Zoals je leest: je wordt zelf niet echt een leuker mens van jaloezie. Als je je herkent in de bovenstaande effecten van jaloezie, kan het goed zijn dat je dus ergens behoorlijk jaloers op bent. Hierbij een paar tips hoe je met je jaloerse gevoelens kunt omgaan.

  • Onderzoek voor jezelf eens waar je jaloezie vandaan komt. Wil je ook graag gezien worden, en voel je je dat nu niet? Ben je bang om je vriend/vriendin kwijt te raken? Als je beter weten waar je jaloezie vandaan komt, kun je het ook beter onder woorden brengen. En dat kan je helpen bij het volgende punt.
  • Praat eerlijk. Blijkbaar voel je je ergens niet fijn over. In plaats van dat om te zetten in roddel of andere negatieve dingen, kun je beter iemand opzoeken waar je goed mee kunt praten en die naar jou wil luisteren. Of eerlijk vertellen tegen je vriend(in) dat je veel om hem/haar geeft en zo bang bent om hem te verliezen.
  • Goed en eerlijk naar het hele plaatje kijken. Omdat je jaloers bent, zie je meestal maar één kant van het verhaal. Je ziet niet meer dat je vriendje vooral met jou bezig is. Of dat jij een heel leuke meid bent. Of de leuke setjes kleren die in jouw kast hangen. Wanneer je er met iemand over praat, helpt het om het hele plaatje weer wat meer te zien.

Herken jij de jaloerse gevoelens? Best kwetsbaar om te noemen hè? Maar heel eerlijk: ik ben met periodes stikjaloers geweest en heb mezelf daar heel rottig onder gevoeld. Ik vond het dan vooral fijn om er met iemand over te praten en eerlijk te mogen noemen wat ik dacht, voelde en bang voor was. Echt doen dus!

Photo by Eddie Kopp on Unsplash