Je eigen escape room in huis

Vervelen jullie al nu je een tijd lang thuis hebt gezeten, en heb je alle anti-verveeltips al gedaan? Ik wel een beetje, gelukkig heb ik nog een studie die ik doe. Daardoor heb ik nog een beetje iets te doen. Laatst kwam ik een idee tegen dat je kan doen thuis met je gezin, namelijk een escape room. Ik zag dat idee voorbij komen bij Enzoknol, misschien ken je hem wel. Ik vond dat echt een super leuk idee om ook bij ons thuis te doen, en ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Hieronder heb ik de escape room uitgewerkt!

Escape room

De basis van de escape room is natuurlijk ontsnappen doormiddel van opdrachten uitvoeren. Je kunt het zo groot of klein maken als je wilt. Het kan in éen ruimte of in meerdere. Je kan het baseren op de bijbel of een totaal ander thema. Zelf heb ik 4 locaties in het huis gebruikt:

 • Slaapkamer van mijn ouders
 • Badkamer
 • Woonkamer en keuken
 • Tuin

Ik heb in de verschillende ruimtes spellen georganiseerd. Je kunt hieronder inspiratie halen uit de spellen die ik heb gedaan bij onze escape room. Je kant ze zelf maken naar jouw thema of persoonlijkheid.

Eindpuzzel

In elke ruimte lagen verschillende puzzelstukken in verschillende kleuren. Er waren aan het einde vier puzzels nodig om de code te kraken om deze escape te voltooien. De puzzelstukken hadden elk informatie die de spelers nodig hadden om de beslissende vragen te beantwoorden. Dus naast alle puzzels die in de kamer waren, moesten ze ook op zoek naar de puzzelstukken. Ik had in elke kamer een andere kleur puzzel gelegd. Daardoor wisten ze waar ze naar moesten zoeken. De vragen zal staan onder het kopje ‘finale’!

Ruimte 1 (slaapkamer)

Spel 1 Rebus: Hierbij konden de spelers een rebus op lossen. Als oplossing had ik de locatie van het volgende spel gedaan. De rebus had ik verspreid liggen in de kamer. Ik had het niet al te makkelijk gemaakt. Mijn tekenkunsten hielpen ook niet heel erg mee 😉maar dat was ook wel extra leuk.

Spel 2 Verstoppertje: Ik had zes verschillende objecten verstopt in de kamer.

 1. Belle Bijbel
 2. Tandenborstel
 3. Pen (wel specifiek welke pen beschreven op het papiertje)
 4. Elastiekje
 5. Powerbank
 6. Telefoon

Spel 3 Rekensommen: Bij de telefoon was de volgende opdracht. Ik had in het hoesje van de telefoon verschillende papiertjes gedaan waarop rekensommen stonden. Ze moesten die sommen oplossen om de code van de telefoon op te lossen. Als ze het ontgrendeld hadden, kregen ze een filmpje te zien waarin ze de code konden vinden.

Ruimte 2 (badkamer)

Spel 1 Grabbelen: Ik had de kast op slot gedaan met een hangslot. De sleutel daarvan had ik in een emmer gedaan. Helaas hadden wij niet heel veel bijzonders in huis dus had ik het spannender gemaakt dan het was 😉. Ik had een oude handdoek erover gedaan met een gat erin en geschreven dat ze niet mochten kijken in het gat. Ze moesten grabbelen en ze wisten niet wat er in zou zitten (behalve de sleutel dan). Ik had er uiteindelijk alleen warm water en een doekje erin gedaan en natuurlijk de sleutel.

Spel 2 Code kraken: Met de sleutel die ze hadden gerabbeld in de emmer, konden ze een kast openen. Daarin lagen vragen waarmee je een cijfer als antwoord kreeg. Bijvoorbeeld ‘Hoe oud ben ik in 2030?’ (27 😊) . Als ze alle antwoorden goed hadden, telden ze die op en konden ze met die code de deur open laten gaan.

Ruimte 3 (woonkamer en keuken)

Spel 1 Letters zoeken: Ik had 8 rondjes geknipt met elk een letter, die letters vormden de locatie van het volgende spel. Die letters had ik verstopt door de woonkamer heen.

Spel 2 Smaak: De letters vormden het woord KOELKAST. Het volgende spel was namelijk iets met smoothies…. Ik had drie soorten smoothies gemaakt, aan de spelers de taak om te proeven welke smaken er waren. Als ze het goed hadden mochten ze door naar het laatste onderdeel!

Finale (tuin)

Spel 1 Pen: Ik had in de tuin een pen verstopt die ze moesten zoeken om alle informatie die ze onderweg tegen waren gekomen , te noteren. Als ze die hadden gevonden kon het oplossen van de beslissende puzzel beginnen.

Spel 2 Puzzelen: Alle puzzelstukken die ze in de ruimtes hadden gevonden vormden een puzzel met het antwoord op de vragen die ze moesten beantwoorden. Het thema was onze hond en zijn rare eetgewoontes 😉.

 1. Wat heeft Coosje op?
 2. Hoe laat?
 3. Waar?
 4. Hoe?

Toen ze de antwoorden op die vragen hadden mochten ze officieel zeggen dat ze het gehaald hadden. Ze hebben er uiteindelijk 1 uur en 8 minuten over gedaan!

Heb je nog andere ideeën voor een escape room? Laat het weten in de reacties!

Photo by chris panas on Unsplash