Je stille tijd en overstromende gedachtes

Lieve meiden, hebben jullie ook weleens last van een stroom aan gedachtes tijdens je moment van stille tijd? Ik wel. Best vaak eigenlijk. Het lijkt dan wel of m’n koppie niet stil kan staan en de gedachtestroom niet gestopt kan worden. Laatst kreeg ik een fijne mail met mooie handvatten voor als dit het geval is. Graag wil ik deze handvatten met jullie delen: ‘Hoe kun je stille tijd houden terwijl je hoofd overloopt van gedachtes?’ De mail is afkomstig van de Bijbelapp YouVersion, waar fijne en handige Bijbelleesplannen op staan.

Stap 1. Bereid je hart voor

In Psalm 131: 1-2 zegt David het volgende over rust en stilte.  

“Heer, ik stel mijzelf niet boven anderen en kijk niet trots op mij heen. Ik bemoei mij niet met zaken die te hoog gegrepen zijn of die ik niet kan begrijpen. Innerlijk ben ik tot rust gekomen en ik houd van de stilte. Zo rustig als een kind zit op zijn moeders schoot, zo rustig voel ik mij vanbinnen.”

Begin je stille tijd met het hardop lezen van deze psalm en schrijf vervolgens je zorgen en angsten op. Beeld je in dat je alles wat jouw aandacht vraagt in een doos stopt en deze doos aan God geeft. Misschien moet je dit proces meermaals herhalen voordat je je klaar voelt om de volgende stap te nemen. Dat geeft niets. Neem je tijd.

Stap 2. Vraag God tot je te spreken

Voordat je begint met je dagelijkse Bijbelstudie, vraag God je te helpen zijn Woord te begrijpen en hoe je de Schrift op de juiste manier in je leven kunt toepassen. Hij staat altijd klaar om ieder die Hem daarom vraagt, voldoende wijsheid te geven.

Stap 3. Bid een gebed om wijsheid

God wil je graag wijsheid geven. Hij is De Wijsheid. Hij wil graag dat je Zijn Woord leert begrijpen en zal je hier ook in sturen/coachen als je Hem daarom vraagt. Als je niet goed weet wat je moet bidden, kun je het onderstaande gebed bidden.

“God, breng alstublieft mijn gedachten tot rust zodat ik U duidelijk kan horen. Ik wil Uw wijsheid wanneer ik dit gedeelte bestudeer, zodat ik Bijbelse wijsheid kan herkennen en in mijn leven toe kan passen. Help me alstublieft om U duidelijk te zien werken in Uw Woord. Amen.”

Stap 4. Verken een gedeelte uit de Bijbel

Als je een gedeelte uit de Bijbel hebt gelezen, stel jezelf dan de volgende vragen om de context van dit gedeelte beter te kunnen begrijpen:

  • Wanneer is dit gedeelte geschreven?
  • Wie was het bedoelde publiek? Wat is het belangrijkste thema?
  • Worden er woorden en zinnen herhaald (zo ja, waarom)?
  • Wat toont dit gedeelte je over Gods karakter?

Wanneer je begint met je Bijbelstudie, lees het gedeelte dan meerdere malen door en beantwoord telkens een andere vraag. Besteed speciale aandacht aan zinnen of ideeën die je blijven opvallen.

Stap 5. Maak een samenvatting

Het maken van samenvatting kan helpen in het onthouden van wat je gelezen hebt, maar ook om het stuk beter te begrijpen en je aandacht beter bij de tekst te houden.

Wat sprak je aan tijdens het lezen? Besteed enkele minuten om God te vragen de waarheden in zijn Woord te tonen. Schrijf daarna één tot drie belangrijke leerpunten uit dit gedeelte op. Dit zal je helpen de inzichten die God je toont te verwerken en bij te houden.

Stap 6. Pas het geleerde toe

Als je wilt groeien in je geloof, is het simpelweg bestuderen van Gods Woord niet genoeg —je moet er ook naar leven.

Schrijf twee tot drie manieren op hoe je de Bijbelteksten die je bestudeerd hebt, praktisch wilt toepassen en controleer daarna regelmatig je voortgang. Je kunt zelfs je doelen naar gebeden veranderen in je Bijbel App en herinneringen instellen om ervoor te bidden!

Als je je Bijbelstudie hebt voltooid, breng dan een paar minuten door in stille reflectie en vraag God je gedurende de dag te herinneren aan alles wat je hebt geleerd.

Zelfs wanneer onzekerheid ons omringt helpt de keuze om dagelijks tijd met God door te brengen ons uiteindelijk om onze problemen en pijn vanuit zijn eeuwigheidsperspectief te zien. In dit proces zullen we rust vinden voor onze ziel en vernieuwde hoop voor ons leven.

Zelf voeg ik graag nog een zevende stap aan deze reeks toe. Namelijk, #doeeenslief.

Stap 7. Wees lief voor jezelf

Ik heb regelmatig dat mijn “stille tijd momenten” niet zo stil zijn in mijn hoofd. Of dat het gewoon even niet lukt om erbij te blijven. Dan kan ik verdrietig of boos worden op mezelf. Ik probeer dan te zeggen/denken: “Meid, veroordeel jezelf dan niet, maar herinner jezelf eraan dat God een liefdevolle Vader is.”

Vaak streven we ernaar om perfect te zijn, ook in onze zoektocht naar God. Maar weet je, God staat met open armen op je te wachten. Hij heeft er verdriet van als je stille tijd moment een item op je checklist wordt. Natuurlijk is een gewoonte inbouwen goed en ben ik er persoonlijk een grote voorstander van, maar het is nooit Gods bedoeling geweest om jou een nieuw juk op te leggen met dingen die je moet doen. God wil je graag ontmoeten. Elke dag opnieuw. En wat Hij niet wil is jou een schuldgevoel aanpraten, omdat je het ‘niet goed (genoeg)’ doet. Hij wil juist bevestigen dat je Zijn geliefde dochter bent.

Soms houdt dit in dat ik met een hoofd vol gedachten bij Hem kom. En even niets doe. Niet lees, niet schrijf, soms niet eens praat. In gedachten fluister ik dat het zo druk is in m’n hoofd. Dat ik even bij Hem wil zijn. En dat het uit mezelf niet lukt om contact te maken. Soms duurt het even en moet ik geduldig zijn, maar bijna altijd komt God mij dan tegemoet door me een gevoel van rust te geven. Even niets moeten. Even bij Hem zijn. Even tot rust komen.

Photo by Olivia Snow on Unsplash