Je toetsen voorbereiden in 7 stappen

Je kent het vast wel, er komen veel belangrijke toetsen aan en je bent even de draad kwijt hoe je moet gaan leren. Met deze stappen ben je helemaal voorbereid voor je toetsen!

1) Voorbereidend werk

Huiswerk maken en opletten tijdens de les is heel handig omdat je dan de stof al goed gehoord en toegepast hebt. Natuurlijk hoef je niet altijd je huiswerk perfect af te hebben en altijd op te letten tijdens de les, maar je kan er wel echt je voordeel uit halen!

2) Herhaling

Ik voel me net een docent als ik dit typ, want mijn docenten hameren hier altijd op. Toch moet ik ze met tegenzin gelijk geven, want ik heb zelf gemerkt dat dit me enorm helpt! Zeker voor talen waar je heel veel woordjes moet leren en elke keer er meer bij moet. Als je elke week jezelf eventjes overhoort, wil ik wedden dat je bijna niks meer hoeft te leren voor de toets!

3) Samenvatten

En dan is de toets in zicht gekomen… Waar ik altijd mee begin, is de stof samenvatten. Voor vakken als aardrijkskunde, bio, natuurkunde, scheikunde enz. spreekt dit voor zichzelf en bij talen vat ik de grammatica altijd samen. Hierdoor verwerk je de informatie en maak je voor jezelf een goed overzicht van de belangrijke stof!

4) Stampen

Helaas moet je ook met deze stappen, gewoon stampen. Of dit nu gaat over woordjes of grammatica, het is gewoon heel erg belangrijk! Zonder deze dingen in je hoofd, kan je ook niet gaan doen wat ze op de toets van je vragen: toepassen. Dus echt heel belangrijk! Ik merkte bij mezelf dat ik eerst alleen ging stampen als ik leerde voor de toets, maar de andere stappen zijn ook heel handig en zorgden bij mij voor een beter resultaat!

5) Opgaven maken

Deze stap heb ik altijd nutteloos gevonden, maar ik ben erachter gekomen dat opgaven herhalen heel nuttig is en het me beter hielp voor te bereiden op de toets. Hierbij heb ik het natuurlijk niet over alle opgaven opnieuw maken, maar met name de opgaven die je fout deed of moeilijk vond. Wat ik altijd deed, was deze opgaven negeren. Want daar ‘faalde’ ik en ik focuste me liever op wat ik al kon. Toch heb ik geleerd dat als je dit gewoon onder ogen komt en hieraan werkt, je veel verder komt! Wat je kan, hoef je namelijk niet meer te herhalen :)

6) Grammatica toepassen

Wat mij heel erg helpt is om de grammatica toe te passen. Hiermee bedoel ik zelf zinnen maken in verschillende tijden, woorden in andere naamvallen zetten en er zijn nog veel meer mogelijkheden. Hiermee doe je eigenlijk wat je op de toets moet doen!

7) Oefentoets

Als laatste is het gewoon super handig om een oefentoets te maken, als je deze tot je beschikking hebt! Hiermee zie je al wat er van je verwacht wordt op toets en hoe je dit moet aanpakken. Dit zou ik zeker aanraden!

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Kijk gewoon wat voor jou werkt en niet werkt, het is namelijk ook gewoon een proces dat voor iedereen anders is.

Wil je weten hoe je het leren goed moet plannen? Hier vind je tips voor een goede planning!

Hoe leer jij altijd voor je toetsen?

Photo by Soundtrap on Unsplash