Jennifer in Myanmar: ‘We moeten de waarde van kleding weer zien.’

Twee weken geleden was de allereerste aflevering van het nieuwe televisieprogramma ‘Genaaid’ op tv te zien, gepresenteerd door Jennifer Hoffman (bekend van o.a. De Luizenmoeder). Wij spraken met Jennifer over haar ervaringen met de kledingindustrie in dat verre land: “Het was heel erg bijzonder om dit programma te maken.”

Ingewikkeld thema

Het onderwerp sprak Jennifer al aan vóórdat ze met het programma begon. “Ik worstel zelf ook altijd met kleding en vind het ontzettend interessant. Ik was ervoor gevraagd en vond dit echt een unieke kans.” Heel veel bewustzijn over duurzaam kleden had ze voor het programma nog niet. “Je weet dat er met fast fashion en die grote ketens iets niet goed is, maar je weet eigenlijk niet echt wat. Dus ik probeerde er hier en daar wel op te letten, maar ik wist ook niet zo goed hoe. Ik bedoel, wat zegt zo’n labeltje in je kleding nou?”

Dat het een ingewikkeld thema is, weet zij als geen ander. Eenmaal in Myanmar kon ze daar niet meer omheen. “Ik wist wel een beetje wat ik moest verwachten. De werkomstandigheden zijn slecht, ze krijgen amper betaald, er is kinderarbeid…” Maar daar bleken de problemen niet op te houden.

Confrontatie

Er kwamen in Myanmar ook dingen aan het licht die Jennifer niet had verwacht. “Waar ik me echt over verbaasde, is de hoeveelheid chemicaliën die wordt gebruikt bij het maken van zo’n shirtje. Hartstikke giftig. Die mensen moeten daar gewoon mee werken en daarna worden de resten in de rivier gegooid, waar iemand anders weer van drinkt.”

“Er zijn een paar dingen van de reis die me echt zijn bijgebleven. Vooral de mensonterende omstandigheden die we hebben gezien in het proces, maar ook die hoeveelheid chemicaliën die erbij komt kijken. Die dag dat we dat zagen heeft heel veel indruk op mij gemaakt.” Toch waren er ook een paar positieve dingen op te merken: “Er was daar een project, genaamd MyMe, dat schoolbussen heeft omgetoverd tot klaslokalen en die gaan dan langs alle kinderen die zeven dagen per week, twaalf uur per dag werken. Ze halen ze op en geven ze een uurtje les, om de spiraal waar die mensen inzitten, te doorbreken. Die kinderen vinden het echt het einde om les te krijgen.”

Van links naar rechts: Martha, Eva, Jennifer en Celine

Verandering

“Ik denk dat die grote ketens en merken echt hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar we moeten ook niet vergeten wat voor druk wij als consument kunnen uitoefenen. Ik hoop eigenlijk dat mensen dat ook gaan doen na het zien van dit programma. Dat je bij winkels kunt vragen: ‘Waar komt dit vandaan?’ Het is belangrijk om kleding weer te gaan waarderen en niet te zien als een wegwerpproduct.”

Nu bedenkt ze zich wel een tweede keer voordat ze zomaar een shirtje koopt. “Ik realiseerde me ineens hoe erg het eigenlijk is, dat wij zo makkelijk denken over kleding. Wij halen hier een goedkoop kledingstuk, waar mensen aan de andere kant van de wereld de prijs voor betalen. Een shirtje kan geen vijf euro kosten, dat realiseerde ik me al vrij snel. Zeker toen ik in aflevering twee zag hoe katoen wordt gekleurd. Het kan gewoon niet zo goedkoop zijn.”

Vanavond is de derde aflevering van Genaaid te zien. Ga jij kijken? Wat vind jij van dit programma? Let us know!

Beeld: EO, Ferry Knijn©