Jezelf mooi voelen: zo doe je dat

Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat je mooi en uniek bent. Dat het om het innerlijk gaat. Ja, maar hallo… Je hebt nog steeds puistjes. En zweetoksels als je aankomt op school. Een beugel. Gek piekhaar. Borstelige wenkbrauwen. Dikke benen. Mooi, ik?! Ik kan nog zo aardig en grappig zijn, maar móói?

Mens, wat maakt je mooi

Als je jezelf niet mooi vindt, ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 83% van de Nederlandse vrouwen het ongemakkelijk vindt om te vertellen wat hen een mooi mens maakt. Bekijk dit filmpje maar eens. Ontroerend wat het met een mens doet als ‘ie van anderen hoort wat hem mooi maakt. Het is ook zo belangrijk om de mensen om je heen te vertellen dat ze mooi zijn! We hebben bevestiging nodig van anderen.

Maar. Als we onze zelfwaardering laten afhangen van complimentjes van anderen, dan putten we uit een bodemloze put. Want dan is het elke dag weer spannend of iemand je nieuwe make-up opmerkt. Of je good hair day. Of je vers geëpileerde wenkbrauwen.

Hmm, maar als waardering van anderen toch niet de oplossing is… Wat dan?

Je bent mooi gemaakt en uitgekozen

Je voelt ‘m vast en zeker al aankomen. Wat we je als Huis van Belle willen meegeven, is dat je mooi bent – omdat je Gods dochter bent. Omdat Hij je heeft gemaakt en uitgekozen. Je kan niet gemist worden, ook al denk je dat soms (vaak) wel. Je beseft niet hálf hoe waardevol jij bent en gaat zijn. Dat deed ik ook niet toen ik jonger was. Maar nu begint steeds meer tot me door te dringen dat God van me houdt, gewoon zoals ik hier nu zit. En dat gun ik jou ook zo!

Ik vind het tijd voor wat praktische tips, wat jij?

5 tips om jezelf mooier te voelen

Tip 1: Ga eens met je ogen dicht staan in de kamer. In een houding die comfortabel voor je voelt. Probeer je niks aan te trekken van je omgeving. Vergeet wat je aan hebt, hoe je haar zit, hoe je erbij staat, wat je hebt gezegd vandaag. En bedenk dan dat God naar je kijkt. Naar Zijn waardevolle, prachtige dochter. En bedenk dat je genoeg bent. Los van alle dingen die je jezelf aanpraat of die anderen van je verwachten. Zoals je daar staat, hier en nu, ben je genoeg.

Tip 2: Lees Jesaja 43. Echt even doen! Het staat zo vol beloftes voor jou. God heeft je gemaakt, Hij heeft je bij je naam genoemd. Je bent een unieke persoonlijkheid die Hij wil gebruiken in Zijn Koninkrijk. Geloof het of niet, maar jij kan niet gemist worden.

Tip 3: Bedenk bij iedereen die je vandaag tegenkomt een mooie eigenschap. Oké, iedereen is misschien een beetje veel; maar doe het in ieder geval bij tien verschillende mensen. En dan niet perse je vriendinnen, maar ook de stille jongen uit de klas. De vervelende docent, die pestkop uit de klas boven je. Ook zij zijn allemaal door God geschapen, en daarom waardevol. Ze zijn niet meer en niet minder waard dan jij. Gek om te bedenken he? Maar ’t is echt zo!

Tip 4: Deze heb ik van Corrie ten Boom gehoord. Ga voor de spiegel staan en zeg: “Ik heb zulke grote problemen, dat zelfs God ze niet kan oplossen.” En bedenk dan dat dat hélemaal nergens op slaat. Want God ziet jou en je onzekerheden. Hij kan je overal doorheen helpen. En dat wil Hij ook.

Tip 5: Zoek een vrolijke afspeellijst op, bijvoorbeeld eentje met allemaal Disneyliedjes, en speel ‘m af. Vergeet even de druk van de wereld. Wees blij, want je leeft, je bent mooi en er ligt een prachtige toekomst voor je! En dat gaat die stomme beugel echt niet verpesten.

Vind jij het moeilijk om jezelf mooi te vinden?