Jezus ziet haar

Verstopt achter mijn telefoon zit ik in de trein. De trein is één van de vele plekken waar je met heel veel mensen bent en toch alleen. Soms zit de trein propvol en ben ik omringd met mensen maar als er geen bekende in de buurt is, is mijn telefoon mijn enige communicatiemiddel. We leven in een tijd waarin veel mensen op zichzelf zijn en waar eenzaamheid een steeds groter probleem lijkt te worden. We kunnen contact hebben met veel mensen, offline en online. Maar zien we elkaar nog echt? Voelen we ons gezien en worden we gezien?

In de tijd van Jezus’ optreden was er een vrouw die ook niet gezien werd door de mensen. Ze wilden haar niet zien en vooral niet dicht bij haar in de buurt komen. Dit verhaal staat in Marcus 5:25-34 en staat tussen allerlei verhalen over Jezus die mensen genas.

Een zieke vrouw raakt Jezus aan

Een grote groep mensen volgde Jezus, en iedereen duwde tegen hem aan. Tussen de mensen liep ook een vrouw die al twaalf jaar ziek was. Ze verloor steeds bloed. Allerlei dokters hadden haar behandeld, maar de pijn was alleen maar erger geworden. Ze had al haar geld aan die dokters uitgegeven. Maar het was niet beter geworden, alleen maar slechter. Die vrouw had over Jezus gehoord. Ze ging tussen de mensen door totdat ze vlak achter Jezus was, en ze raakte zijn jas aan.

Want ze dacht: Om beter te worden, hoef ik alleen maar zijn kleren aan te raken. En inderdaad, het bloeden stopte meteen. De vrouw voelde dat ze helemaal beter was. Op hetzelfde moment voelde Jezus dat er kracht uit hem wegging. Hij draaide zich om naar de mensen en zei: ‘Wie heeft mij aangeraakt?’ De leerlingen zeiden tegen hem: ‘Hoe kunt u dat nu vragen? Iedereen staat hier tegen u aan te duwen!’ Maar Jezus keek rond. Hij wilde weten wie hem aangeraakt had.

De vrouw begreep wat er gebeurd was. Bevend van angst kwam ze naar voren en knielde voor Jezus. En ze vertelde hem eerlijk wat er gebeurd was. Jezus zei tegen haar: ‘Je bent beter geworden dankzij je geloof. Je kunt gerust zijn, je ziekte is weg.”

Marcus 5: 25-34

Jezus ZIET de vrouw

De vrouw probeert onzichtbaar te zijn. Met haar zieke lichaam loopt ze tussen de menigte en langzaamaan komt ze steeds dichter bij haar laatste Hoop. Al twaalf jaar is ze onrein. Al twaalf jaar mag ze niet in de buurt van mensen komen. Langzaamaan vreet haar lichaam haar op. Ze is doodmoe. Ze heeft haar geld al aan vele dokters verspild, maar er was niemand die haar kon genezen. Maar nu is er een man die al meerdere mensen heeft genezen. Die man zijn naam is Jezus. Ze kruipt tussen de menigte door en opeens staat ze vlak bij Jezus. Ze raakt zijn mantel aan en ze voelt kracht door haar lichaam stromen. Het bloeden stopt en ze voelt zich herboren. Ze probeert weer in de menigte te verdwijnen maar Jezus stopt met lopen en kijkt haar plots aan. Hij kijkt haar aan. Terwijl ze wilde verdwijnen, er niet meer wilde zijn, wordt ze gezien. Dan wordt ze bang, ze valt op haar knieën en vertelt hem haar hele verhaal.

De vrouw deed iets wat gezien werd als een schande. Ze mocht helemaal niet tussen de menigte komen. Maar haar geloof was sterk genoeg om te vertrouwen op Hem, de genezer. De mensen wilden haar niet zien. Maar Hij zag haar. Hij draaide zich om om haar te zien. Jezus was radicaal. Hij zag wat de mensen niet wilden zien. Hij genas.

En die vrouw die had de moed om naar hem toe te gaan. Ze wilde waarschijnlijk niet gezien worden, maar Jezus liet haar voelen dat ook zij de moeite waard is om gezien te worden.

Jezus ZIET jou

Ook ik wil niet altijd gezien worden. Misschien wil jij ook niet altijd gezien worden. Misschien heb jij ook iets waar je je voor schaamt. Iets dat je liever niet deelt met de groep. Iets dat je liever altijd voor jezelf houdt.

We zien de ander ook niet altijd en we willen de ander ook niet altijd zien. Die ene vriendin die iets verborgen houdt, de andere vriend in zijn onvolmaaktheid.

Maar er is Eén die jou en de ander wel ziet. God zag de vrouw staan net zoals hij jou en mij ziet staan. In al onze gebrokenheid. In onze aarzeling om ons te verbinden met de ander, om ons te verbinden met Hem. En in onze aarzeling om naar God toe te komen. Maar juist als we bang zijn om onszelf te laten zien en als we bang zijn om de ander van wie we houden echt te zien, juist dan moeten we bij Hem komen. Want soms is God, net als bij die vrouw, onze laatste redding. Jezus ziet jou.

God ziet jou, altijd

  • Juist in deze tijd van individualisering en een groeiend gevoel van eenzaamheid is het nog belangrijker om je te laten zien en de ander te zien door de ogen van God. Stuur daarom in deze dagen een lief berichtje naar iemand die het moet weten dat hij/zij echt gezien wordt.
  • Luister en bekijk dit lied. Het lied werd twee jaar geleden bij de Passion gezongen en is een mooie samenvatting van de boodschap. God ziet jou:

Vergeet daarnaast zelf niet dat óók JIJ het waard bent om gezien te worden. Laat jezelf zien.

Photo by Harry Quan on Unsplash