Joelle bakt citroen cupcakes

Van cupcakes word ik blij. Ontzettend blij zelfs. Ze zijn klein en schattig. Een persoonlijk gebakje, helemaal voor jou. En omdat je er gelijk meerdere maakt kun je ze uitdelen aan vriendinnen en hen er ook blij mee maken! Deze citroencupcakes met witte chocolade heb ik een keertje per ongeluk ontdekt door maar gewoon iets te proberen. En lekker dat ze zijn! Het zoete van de witte chocolade is een goede combinatie met de zure citroen.

Witte chocolade topping

Maak een dag van te voren het mengel voor de toef dat bovenop de cupcake zit. Dit moet echt goed afkoelen namelijk. Smelt hiervoor 200 gram witte chocolade au bain-marie. Hiervoor doe je de chocolade in een (glazen) schaal en zet deze op een pan met kokend water. De schaal met de chocolade mag het water niet raken. De stoom van het water zorgt ervoor dat de chocolade warm wordt en langzaam smelt. Als je chocolade gewoon in een pannetje of de magnetron doet heb je een grotere kans dat het verbrand, en dat is zonde van je chocolade!

Tipje: zorg er ook voor dat er absoluut geen water bij je chocolade komt, dan kun je weer opnieuw beginnen. Ook zonde van je chocolade.

We gaan weer verder. Voeg, als de chocolade helemaal gesmolten is 200 ml ongeslagen slagroom toe. Haal de schaal van de pan, roer goed door en laat het afkoelen. Als het genoeg is afgekoeld, kun je het in de koelkast zetten. Daar moet het minimaal een nacht helemaal koud worden, net als bij gewone slagroom.

De cupcakes

Vervolgens maak je de cupcakes. Neem 175 gram boter en mix dit met een handmixer dit met 175 gram suiker. Voeg 2 eieren toe en mix het tot een mooi glad mengel. Rasp de schil van een hele citroen en doe dit ook bij het beslag. Als laatste voeg je terwijl je blijft mixen voorzichtig lepel voor lepel 175 gram zelfrijzend bakmeel toe.

Doe het beslag in een spuitzak of neem twee lepels om je cupcakepapiertjes te vullen. Het beslag is genoeg voor ongeveer negen tot twaalf cupcakes. Plaats de gevulde vormpjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius. Laat ze afkoelen op een rooster.

The cool part :)

Nu komt het gedeelte dat ik het leukste vind. Neem het koude (en met koud bedoel ik ook echt heel koud!) chocolademengsel uit de koelkast. Voeg een paar druppels citroensap (of wat citroenrasp) toe en klop het mengel tot je een stevige massa hebt. Boor met een appelboor wat gaatjes in je cupcake. Schep de chocolademousse in een spuitzak en spuit de gaten vol. Spuit daarna een mooie toef over je cupcake. Als finishing touch wat witte chocolade schaafsel op de toef en je hebt heerlijke cupcakes. Of versier ‘m met leuke pareltjes of spikkels. Succes!

Woordenlijst

Toef: mooi opgespoten slagroom
Au bain marie: dingen smelten in een kom in een pan met heet water
Appelboor: een keukenhulp waarmee het klokhuis van een (hele) appel kan worden verwijderd.

Huis van Belle is gek op cupcakes en die ga je dan ook veel tegenkomen. In de keuken natuurlijk! Joelle is een van onze baksters. Lees hier haar bio!