Cupcakes versieren met marsepein – deel 1

Marsepein ken je waarschijnlijk wel van het Sinterklaasfeest. Misschien heb je wel eens zo’n varkentje in je schoen gehad. Ik vond (en vind!) marsepein altijd heerlijk! Het leuke aan marsepein is dat het eigenlijk werkt als een soort eetbare klei. Daarom vind ik het leuk (en lekker!) om er cupcakes mee te versieren.

Voor cupcakes kun je het beste een iets andere soort marsepein gebruiken dan wat in de winkel ligt met Sinterklaas. Deze kun je kopen bij speciale taartwinkels, maar ook bij Jamin, Xenos en veel hobbywinkels. En als je in de supermarkt in het bakschap kijkt heb je grote kans dat je het daar ook ziet liggen.

Bloempotjes

De truc van werken met marsepein is dat je het eerst een poosje moet kneden zodat het lekker soepel wordt. Daarna kun je er mee doen wat je wilt. Bijvoorbeeld een kleurtje geven met levensmiddelenkleurstof. En vervolgens uitrollen tot een dunne lap. Daar kun je dan met uitstekers (waar je bijvoorbeeld ook koekjes mee maakt) vormpjes uit maken. Hartjes, sterretjes, bloemetjes,  net wat je leuk vind (en in huis hebt). Zo maakte ik bijvoorbeeld bloempotjes op de foto door een laagje marsepein om cupcakes heen te doen en er wat bloemetjes op te plakken.

 

Wat ook kan is dat je gaat boetseren, net als met klei. Sommige mensen zijn ware kunstenaars die de leukste poppetjes kunnen maken. Ikzelf ben er nog niet zo goed in, maar ben hard aan het oefenen. Wat ik heel leuk vind is om roosjes te maken van marsepein. Op taartjes, maar ook op cupcakes. Bij deze blog zitten foto’s van taartjes met roosjes die ik gemaakt heb. In de volgende blog, over twee weken, zal ik je uitleggen hoe je zelf zulke roosjes kunt maken. :-) Het is echt niet zo moeilijk als het er misschien uit ziet en erg leuk om te doen!

 

(p.s.: als je in de winkels gaat kijken zul je ook fondant tegenkomen. Dat werkt eigenlijk precies hetzelfde als marsepein. Het grootste verschil is de smaak; in fondant zitten geen amandelen zoals in marsepein. En fondant wordt heel hard en stevig als je het laat drogen. Maar wel prima geschikt om cupcakes mee te versieren!)