Joëlle bakt: janhagel

In het bakalfabet ben ik alweer bij de letter J aangekomen. Mijn eigen letter. :-) Alleen een lekker receptje erbij vinden bleek wat lastiger dan gedacht. Ik heb meer dan 10 receptenboeken er op nageslagen en veel origineler dan ‘jamkoekjes’, ‘jamtaart’ en ‘jamkoekjes met een gat’ werd het niet. Tot ik in oud maar fijn boekje een recept voor janhagel tegenkwam. Zo’n typisch oud-hollansch koekje dat je vooral bij oma en op het koekjesschaaltje in de kerk ziet. Best jammer eigenlijk, want ze zijn meer dan prima!

Van dit recept kun je ongeveer twee bakplaten met koekjes maken.

boodschappenlijstje-jn-hagel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden
Stap 1:  Meng de boter (die op kamertemperatuur is) met de basterdsuiker en het zout. Doe er vervolgens 1 ei en 2 eetlepels melk bij.
Stap 2: Doe bloem en bakpoeder bij elkaar in een kom. Voeg dit in delen toe aan de boter en kneed het door elkaar. Zet het deeg een half uurtje in de koelkast.
Stap 3: Rol ongeveer de helft van het deeg uit tot een plak van 2,5 mm dik. Leg dit op een bakplaat.
Stap 4: Neem het andere ei en klop dit los. Strijk het ei met een kwastje op het deeg. Strooi er 2 eetlepels grove kristalsuiker en 25 g amandelschaafsel over.  Bak het 15-20 minuutjes.
Stap 5: Snij de koek direct als ‘ie uit de oven komt in reepjes van 10 cm bij 3 cm (als je m eerst laat afkoelen breekt ‘ie bij het snijden). Zo krijg je de typische janhagel koekjes. Laat ze verder afkoelen. Bewaren in een luchtdichte trommel.
Herhaal stap 3 t/m 5 met de andere helft van het deeg.

Voor de grove kristalsuiker (de ‘hagel’ aldus Wikipedia) gebruik ik de goedkope suiker in van die 1,5 kg zakken (AH Basis, etc), die heeft grotere korrels dan duurdere suiker. Je kunt in de meeste bakwinkels ook de echt grove suiker kopen die vaak op appelflappen en vlaaien zit. Leuk als je vaker bakt, maar anders voldoet gewone suiker prima. :-)

Wat is jouw favoriete ouderwetse koekje?