Joëlle bakt: Kardemomcake met peer en witte chocolade

Toegegeven, dit is een tikkeltje herfstig receptje met kardemom en anijs. Mijn zelfopgelegde restrictie van het alfabet volgen vergt enige creativiteit om in de seizoenen te blijven, maar deze wilde ik jullie écht niet onthouden. En geloof me, al is het buiten 35 graden: dit is een van de beste cakes die ik in jaren gemaakt en gegeten heb. En dat zegt wat. ;-) Het originele recept is van Yvette van Boven (schrijfster van fantastische kookboeken én presentatrice van een heerlijke kookserie bij de VPRO die absoluut het kijken waard is – mocht je je vervelen op een regenachtige vakantiedag). Meestal geef ik een flinke twist aan een recept, maar hier heb ik vrijwel niets aan aangepast, alleen een peertje extra aan toegevoegd zodat er peer in elke plak cake zit.

boodschappenlijstje-kardemomcake

In het originele recept wordt witte wijn gebruikt. Door het koken zal een deel van de alcohol in de wijn verdampen, maar niet alles. Wil je geen alcohol in je cake? Vervang de wijn dan door 350 ml water + 350 ml appelsap. Tip van Carola, werkt prima!

Stap 1. Schil de peren. Laat het steeltje eraan en laat ze helemaal heel.

Stap 2. Neem een pan waar de peren inpassen. Doe hierin 500 ml water, de wijn, suiker en de kruidnagels, anijssterren, kaneelstokjes en kardemompeulen. Breng het aan de kook. Als het kook draai je het vuur zacht. Zorg dat net nét niet blijft koken en laat de peren 30 minuten pocheren. Haal de peren daarna voorzichtig uit de pan en laat ze afkoelen.

Stap 3. Als de peren koel zijn ga je verder met de cake. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Stap 4. Mix de boter en suiker voor de cake tot het wit is. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor, het volgende ei voeg je pas toe als de vorige helemaal is opgenomen door het beslag. Doe dit ook lepel voor lepel met het zelfrijzend bakmeel. Als laatste voeg je een eetlepel kardemom en een snufje zout toe aan het beslag.

Stap 5: Neem een cakeblik. Vet het in en bebloem het. Schep ongeveer de helft van het beslag in de cakevorm en verdeel het over de bodem. Zet de peren in het beslag en druk ze een beetje in het beslag zodat ze blijven staan. Schep de rest van het beslag om de peren heen, met een beetje beleid, zodat de peren niet scheef zakken. Bak de cake in ongeveer 50-60 minuten minuten gaar. Als een breinaald/satéprikker er schoon uit komt is je cake gaar. Laat ‘m in het blik afkoelen.

Stap 6: Smelt 100 g witte chocolade au bain marie. Voeg 50 ml slagroom toe en roer goed door. Leg de cake op een mooie serveerschaal en sprenkel de chocoladesaus erover. Met een klein spuitzakje kun je een mooi gestreept patroon maken, maar met een lepel werkt ook. ;-)

Stap 7: Eventueel kun je het vocht waarin de peren gepocheerd zijn verder laten inkoken tot een siroop. Deze kun je bij de cake serveren om over het plakje te sprenkelen, maar is ook heerlijk in de yoghurt.

Het lijkt veel werk, maar dat is het niet. En dat terwijl het eindresultaat er a-ma-zing uitziet! Hier wil je toch gelijk je tanden inzetten? Ik wel hoor! Deze foto is ruim een half jaar mijn bureaubladachtergrond geweest op m’n werk (ik bakte ‘m vorig jaar september al eens voor mijn vaders verjaardag – die er gelijk een hele fotosessie van maakte met onderstaande foto als resultaat… :-D ) Anyways, je wilt niet weten hóeveel opmerkingen ik van collega’s heb gehad die heel graag een stukje wilden proeven… ;-)

kardemomcake_eindresultaat