Joëlle bakt – lente cupcakes

Yes! Het is ein-de-lijk echt lente! Ik ben dol op de winter, sneeuw en schaatsen, maar juist na die suffe winter van dit jaar heb ik echt zin in de lente. We hebben al wat mooie dagen achter de rug en de voorjaarsbloemen schieten nu ik dit schrijf de grond uit. De tulpen op mijn balkon doen heel hard hun best om net zo mooi te worden als die op de tafel in huis. :-)

Deze cupcakes geven mij echt een lentegevoel. Ze lijken op de potjes met jonge plantjes die in mijn vensterbank staan, te wachten tot het IJsheiligen is geweest en de nachtvorst ze geen kwaad meer kan doen. En ik vermoed dat jullie inmiddels denken dat ik geobsedeerd ben door chocolade, zo vaak als ik een recept met chocolade plaats. Maar neem van mij aan dat ik ook heus wel eens iets anders eet. ;-) Ik word er gewoon blij van en jullie ook, toch? (Hoop ik! – Laat het me hieronder weten als je minder over chocolade wilt lezen. ;-) ) En omdat de cupcakes aarde moeten voorstellen is het wel handig dat ze donkerbruin/zwart zijn. Van de chocolade dus. :-)

SONY DSC

potjescupcake

*De miniplantenpotjes (4,5 cm doorsnede) die je vaak bij een kweeksetje krijgt zijn hier precies goed als je minicupcakes gebruikt. Zorg dat de cupcakes precies in het potje passen zodat de bolling van de cupcake er net een beetje bovenuit komt. Hoe groter je potje, hoe groter de cupcake die je nodig hebt. :-)

Eigenlijk is dit niet echt een recept, maar een werkbeschrijving. De cupcakes kun je maken volgens mijn basisrecept. Minicupcakes moeten ongeveer 15 minuten in de oven. Je kunt ook mijn recept voor brownies gebruiken. Laat dan de chocoladestukjes weg en maak brownies door het beslag in cupcakepapiertjes te scheppen. Het miniformaat is in ongeveer 13 minuten goed, browniebeslag in gewone cupcakepapiertjes doet er ongeveer 20 minuten over om goed te worden. Dit moet je vooral zelf even testen en in de gaten houden wat in jouw oven de ideale tijd is.

Maak je eigen lente cupcakes

Stap 1: Doe in elk terracotta potje een cupcake.

Stap 2: Maak beginnende blaadjes van groene marsepein. Rol een balletje en maak hier een kegeltje van.

Stap 3: Maak vervolgens met een cocktailprikker een nerf.

Stap 4: Knijp het dikke deel (de onderkant) een beetje samen zodat het meer op een blaadje gaat lijken.

joelle_bakt_lentecupcakes-2

Stap 5: Om de blaadjes op de cupcakes vast te plakken maken we poedersuikerglazuur. Doe de poedersuiker, cacaopoeder en een paar druppels water (echt niet veel! Liever later een beetje toevoegen dan dat het te dun wordt) in een kommetje en roer het glad. Het moet een smeuige pasta zijn. Als het toch wat dun is kun je wat poedersuiker toevoegen, blijft het zo dik dat het niet glad wil worden dan voeg je telkens een druppel water toe tot het goed is.

Stap 6: Plak de blaadjes van marsepein met een beetje glazuur op de cupcake. Laat ze omhoog steken zodat het lijkt alsof ze net uit de grond komen.

Een toevoeging  die ik net bedenk, maar niet uitgevoerd heb (de cupcakes zijn namelijk al op)… Verkruimel het koekjesdeel van Oreo’s. Smeer de bovenkant van de cupcake dun in met het poedersuiker glazuur en strooi er dan de verkruimelde koekjes op. Dan lijkt het nog meer op potgrond!

SONY DSC

Deze lentecupcakes stonden al ruim een jaar op m’n to-dolijstje maar nu is het eindelijk weer lente en heb ik ze gemaakt. En ik ben er blij mee, want ik vind ze supercute! Ze lijken me erg geschikt om cadeau te geven, bijvoorbeeld in een leuk kweekkastje met wat zaadjes erbij.

Als je inspiratie wilt voor meer lente/paascupcakes en andere baksels kun je op mijn pinboard ‘Bakspiratie: Lentekriebels’ kijken. Daar verzamel ik alle leuke lekkernijen die ik tegenkom en zal ik de komende tijd blijven aanvullen.