Joëlle bakt limoentaart met bastognekoeken
In het bakalfabet ben ik ondertussen bij de letter l gekomen. En wat kun je beter bakken dan een limoentaart. Een heerlijke frisse taart die er ook nog eens heel professioneel uit ziet.
Boodschappenlijstje:
- 260 g Bastognekoeken
- 100 g boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- sap van 4 limoenen
- 4 eieren (gesplitst)
- 150 g suiker
- 50 g water
Bodem
Stap 1: Maak de bastognekoeken tot kruimels. Het makkelijkste om dit te doen is alle koeken in een zak te doen en dan met een deegroller op de koeken te slaan.
Stap 2: Laat in een pannetje de boter rustig smelten en doe daarna de koek kruimels erbij.
Stap 3: Roer de koek kruimels goed door de boter heen zodat alles goed nat is en aan elkaar gaat plakken.
Stap 4: Doe het mengel in een vlaaivorm en druk alles aan met de bolle kant van een lepel. Laat de koelbodem opstijven in de koelkast.
Vulling
Stap 1: Splits de eieren en bewaar het eiwit. Zorg dat er bij het eiwit absoluut geen dooier bijkomt anders kun je het eiwit niet meer gebruiken.
Stap 2: Klop de eigelen luchtig samen met de gecondenseerde melk.
Stap 3: Rasp van 1 limoen de schil en doe dit door het ei-gelenmengsel. Gebruik het liefst een biologische limoen ivm de bestrijdingsmiddelen op de schil)
Stap 4: Pers alle 4 de limoenen uit (120 ml) en giet het sap bij het eiermengsel.
(De vulling is klaar als het een egaal mengsel is op yoghurtdikte.)
Stap 5: Giet het mengels in de vorm bovenop de koekbodem.
Stap 6: Bak het voor 15 minuten op 160 graden totdat het stevig is. Laat hem daarna afkomen en zet hem voor een nacht in de koelkast.
Topping
Stap 1: Mix de eiwitten helemaal stijf. Het moet zo stijf zijn dat je de bak op zijn kop kunt houden en er niks uitvalt.
Stap 2: Laat in een pannetje het water en de suiker koken.
Stap 3: Voeg het suikerwater heel voorzichtig toe aan de eiwitten
Stap 4: Verdeel het schuim over de taart met een spuitzak of lepel.
Stap 5: Met een brander kun je de bovenkant van het schuim iets aanbranden voor het effect.
Stap 6: Strooi er nog wat vers geraspte limoenschil overheen.
Hou jij van limoen?