Joëlle bakt: pecannotenboterkoek

Boterkoek is supersimpel om te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben om ‘m helemaal af te laten koelen zodat de koek hard kan worden. Haal je m te snel uit de vorm dan heb je kans dat ‘ie breekt voor je ‘m op een bord hebt kunnen leggen. Maakt voor de smaak niet uit, maar voor de looks is het jammer. ;-)

  • 350 gr bloem
  • 325 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • merg van ½ vanillestokje en/of ½ rasp van citroen
  • 50 g gehakte pecannoten + 12 extra voor decoratie
  • 1 ei

Maak je eigen pecannotenboterkoek

Stap 1: Verwarm de oven op 200°C

Stap 2:  Snij de boter in blokjes. Doe alle ingrediënten, behalve de pecannoten en ei,  in een kom en meng dit tot een stevig deeg. Kneed op het laatst ook de gehakte pecannoten erdoor.

Stap 3:

  • Als je een springvorm gebruikt: bekleed de bodem met bakpapier en vet de zijkanten in.
  • Als je een boterkoekvorm gebruik: vet de vorm in. Vergeet het stukje onder het bodemmes niet. ;-)

Stap 4: Doe het deeg in de vorm en druk de koek goed plat.

Stap 5: Kluts het ei in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de koek met het ei.

Stap 6 (niet verplicht, maar levert mooier eindresultaat op): zet de koek een uur in de koelkast en bestrijk het daarna nogmaals met ei.

Stap 7: Trek met een vork een ruitpatroon op de bovenkant. Zo blijft het eilaagje mooier zitten. Druk de 12 pecannoten in de koek zodat als je 12 punten snijdt op elke punt een pecannoot zit.

Stap 8: Bak de koek in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Stap 9: Laat de koek volledig afkoelen en haal ‘m dan uit de vorm.

Notenallergie, of hou je gewoon niet zo van pecannoten? Je kunt ze gerust weglaten voor een gewone boterkoek! Op boterkoek kun je ook makkelijk variaties maken. Voeg wat extra citroen toe voor een extra frisse koek. Met 2 eetlepels speculaaskruiden krijg je een lekker winters smaakje in je boterkoek. Heb jij nog lekkere variaties of familierecepten voor boterkoek? Laat ze achter in de comments!