Joelle bakt – spekkoek

Ik kan me de eerste keer dat ik spekkoek at nog herinneren, en ik was direct verslingerd aan de smaak. Zo lekker kruidig! Het is alleen best prijzig om te kopen, en nu ik het gemaakt heb snap ik ook wel waarom. Dit is een recept voor als je een keer zin hebt om lang bezig te zijn, want elk laagje wordt apart gebakken. Zoals je kunt zien heeft mijn spekkoek 13 laagjes en elk laagje kostte me ongeveer 6 minuten tijd. Maar ik vond het een erg leuk klusje. Schrik dus niet van deze lange blog: het is niet ingewikkeld, maar ik heb tussendoor wel veel tips opgeschreven om jouw spekkoek tot een succes te maken.

Voor een spekkoek van 22 cm doorsnede:

 • 250 g boter
 • 400 g suiker
 • 12 eieren
 • 200 g bloem
 • snufje zout
 • 1,5 tl gemalen nootmuskaat
 • 2 tl gemalen kruidnagel
 • 3 tl gemalen kaneel
 • 1,5 tl gemalen koriander
 • 1,5 tl gemalen kardemom
 • 150 g extra boter, gesmolten

De extra tips voor het bakken van spekkoek

Tip 1: Spekkoek vergt wat extra voorbereidingen. Je het 8 eiwitten nodig, 8 eidooiers en 4 gewone eieren. Voor wie eieren splitsen lastig vindt: doe dit als eerste en maak drie kommen: met 1 kom werk je, een kom is voor alle goede eiwitten en eentje voor alle eigeel + hele eieren. Als er dan per ongeluk toch wat eigeel bij het eiwit komt in het schaaltje waar je boven werkt dan geeft dat niet, dat is dan gewoon één van de hele eieren. Zo kun je 4x een foutje maken bij het splitsen, maar toch het ei blijven gebruiken. ;-) En het is een leuke oefening om eieren splitsen onder de knie te krijgen.

Tip 2: Verder is het handig om een baking pan te gebruiken; een taartvorm met een vaste bodem en dus geen springvorm. Het kan wel in een springvorm hoor, maar om te voorkomen dat de onderkant te bruin wordt, wordt aangeraden om de vorm na een aantal laagjes tijdens het bakken in een bak met water te zetten zodat de bodem niet te donker wordt. Ik gebruikte een grote ovenschaal als waterbad, maar een braadslee of grote ovenvaste pan kan ook. Als je baking pan er maar in past op een manier dat je ‘m er makkelijk in en uit kunt zetten.

Tip 3: Mijn laatste tip vooraf is om 2 grote beslagkommen te gebruiken. 8 eiwitten stijfkloppen vraagt om een flinke kom (de beslagkom van mijn kitchenaid keukenmachine was nét groot genoeg). Het scheelt afwas als je direct de grootste kom pakt die je hebt. ;-) Ook had ik bij elke beslagkom een maatschep van 100 ml liggen waarmee ik er tijdens het bakken voor zorgde dat elk laagje ongeveer even dik werd.

Aan de slag met het bakken

Stap 1: Zet de oven aan op de grillstand. (of op z’n allerheetst, als ‘ie geen grillstand heeft). Plaats het rek onder het midden van de oven. Vet je bakvorm vast in en knip een stuk bakpapier op maat zodat het op de bodem kan liggen (dan komt de spekkoek er straks makkelijker uit)

Stap 2: Klop de 250 g boter samen met de suiker totdat het wit is.

Stap 3: Voeg de 8 eidooiers en de hele eieren in delen toe en meng tussendoor goed.

Stap 4: Doe de bloem en het zout erbij. Mixen tot een glad beslag.

Stap 5: Klop in een andere kom de eiwitten stijf. (Mijn moeder leerde me dat het goed is als je de beslagkom ondersteboven boven je hoofd kunt houden zonder dat de inhoud eruit valt. Zó stijf en luchtig wordt het.)

Stap 6: Spatel de eiwitten door het beslag. Doe dit rustig en met de hand. Zorg dat er geen vlokken eiwit in het beslag blijven zitten, maar dat het wel luchtig blijft (klinkt dit ingewikkeld? Valt best mee! Gewoon niet te snel willen.)

Stap 7: Schep de helft van het beslag in de kom waar de eiwitten in hebben gezeten en zet dit aan de kant.

Stap 8: Doe de nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, koriander en kardemom bij de helft van het beslag en meng dit erdoor. Nu heb je twee kommen met elk een kleur beslag. Tijd om de laagjes te gaan maken!

Laagjes maken

Stap 9: Schep een maatlepel donker beslag in het bakblik. strijk het met de bolle kant van een lepel uit over de bodem. Zet in de oven en bak het laagje totdat het beslag droog en heel lichtbruin is. In mijn oven moest elke laag 4 minuten bakken, maar dit kan voor jouw oven anders zijn. De eerste paar laagjes moet je dus even extra goed opletten, daarna heb je wel door hoeveel minuten je per laagje moet bakken. Zorg voor dunne laagjes, zodat ze ook goed gaar kunnen worden in de korte baktijd.

Stap 10: Smeer met een kwastje voorzichtig een dun laagje van de 150 g gesmolten boter op het laagje cake. Schep nu een maatlepel wit beslag in de vorm en strijk het uit. Bak het weer tot het laagje droog is en lichtbruin begint te kleuren.

Stap 11: Herhaal de laagjes boter en wit/bruin beslag totdat je beslag op is.

Tip 4: Na 4 laagjes heb ik een ovenschaal met heet water in de oven gezet en daar de bakvorm in laten drijven. Dit zorgt ervoor dat de onderste laagjes niet te bruin worden, want die gaan wel een keer of 10 de oven in totaal, terwijl de bovenste lagen veel minder in de oven zijn. Dit kun je NIET doen als je een springvorm gebruikt, want dan komt het water de vorm in. Als je een oven hebt waarbij je alleen de grill kunt aanzetten is het denk ik niet nodig om een waterbad te gebruiken.

Stap 12: Als het laatste laagje gebakken is haal je de spekkoek uit de oven en laat je ‘m iets afkoelen zodat ie steviger wordt. Ik heb ‘m na een kwartiertje uit de vorm gehaald en op een rooster verder laten afkoelen.

Tip 5: ik had gewoon het rooster op de bakvorm gelegd en toen de boel omgedraaid, maar daardoor komt de vorm van het rooster in de bovenkant van de koek te staan, terwijl het bakpapier op de onderkant wat ribbels had achtergelaten. De volgende keer draai ik de koek eerst op een bord, en daarna vanaf het bord met de onderkant weer op het rooster. Puur esthetisch tipje dit. ;-))

Stap 13: Als de koek helemaal is afgekoeld kun je ‘m in puntjes of plakjes snijden. Ik heb de ronde vorm tot een vierkant versneden en er toen plakjes van gemaakt.

Mijn spekkoek was binnen 24u helemaal soldaat gemaakt met niets dan lof van de proevers. Maar omdat het zoveel werk is om ‘m te maken denk ik dat ik de volgende keer extra veel maak en voor de zekerheid een stukje achterhoud in de vriezer zodat ik er wat vaker van kan genieten. :-)

Zo, een flinke blog is het geworden. Maar spekkoek is echt heel erg de moeite om zelf te maken! Deel je de foto’s van je eigen baksels met ons via instagram of facebook?

De Huis van Belle agenda is uit! Deze agenda heeft meer ruimte om in te schrijven, er is ruimte voor je geodriehoek én we hebben elke week een leuke challege voor je bedacht die je helpt om van jezelf te houden of leuke dingen voor anderen te doen! Die wil je natuurlijk hebben en bestellen doe je hier!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!