John Green: boeken voor echte Belles

Op 16 april ontving John Green de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs voor het best vertaalde boek en ook de publieksprijs was voor zijn boek Een Weeffout in onze Sterren. Ik heb nog niet zolang geleden kennis gemaakt met John Green via mijn studie jeugdliteratuur, maar ben al helemaal verkocht. Ik wil jullie graag meer vertellen over deze schrijver wiens boeken niet al te makkelijk zijn, maar wel wondermooi en supergeschikt voor boekenwurmen die wel een beetje uitdaging zoeken!

Videoblogs

Geen grijsharige gerimpelde schrijver, die zich met zijn pijp wekenlang terugtrekt om met twee vingers zijn verhalen te typen. Nee, John Green is een hippe dertiger die met zijn beide benen in de wereld van jongeren staat. Hij woont in Amerika en is daar een bekend vlogger (maker van videoblogs). Samen met zijn broer maakt hij filmpjes over de actualiteit en over allerlei zaken die jongeren bezig kunnen houden. Ze maken ook online lessen over verschillende onderwerpen die je ook op school krijgt. Klinkt saai, maar het zijn echt leuke filmpjes, waardoor ook saaie onderwerpen leuk worden. Kijk eens op het YouTube kanaal Crash Course. (Wel allemaal in het Engels). 

Nerds

John Green heeft intussen zes boeken geschreven, die in Amerika overal op de bestsellerlijsten staan en al verschillende prijzen in de wacht hebben gesleept. Op één na zijn ze allemaal vertaald in het Nederlands. In zijn boeken staan altijd jongeren centraal die zich het hoofd breken over de grote vragen van het leven. Hier krijg je als lezer natuurlijk geen antwoord op, maar de zoektocht is minstens zo interessant om te lezen. De hoofdpersonen zijn slim, hebben humor en zijn ook een beetje onhandig. ‘Nerds’, noemt John Green ze zelf. Maar dat vindt hij geen scheldnaam, maar een titel waar je trots op mag zijn en waar hij zich erg verwant mee voelt.

Een Weeffout in onze Sterren

Over twee van zijn boeken zal ik wat vertellen. Allereerst het boek dat dus dubbel bekroond is met Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs: Een Weeffout in onze Sterren. Het is het nieuwste boek van Green en volgens hemzelf ook het moeilijkste om te schrijven. Het gaat namelijk over twee jongeren die worstelen met kanker. De hoofdpersonen Hazel en Gus stellen zichzelf belangrijke vragen als: Wat gebeurt er als je doodgaat? Heeft het leven wel zin als het zo kort is? En natuurlijk stellen ze ook de grote ‘waaromvraag’.


Het andere boek dat ik je wil voorstellen is Paper Towns, waarin Quentin een waanzinnige nacht meemaakt met zijn buurmeisje Margot, waarin ze iedereen op wie Margot boos is (en dat zijn er nogal wat) met maffe pranks te grazen nemen. Kort daarna verdwijnt Margot en Quentin begint samen met zijn vrienden een roadtrip om Margot terug te vinden.

Wat ik leuk vind aan de boeken van John Green is dat hij jongeren serieus neemt. Hij gaat niet door zijn knieeën om in een zogenaamd ‘coole’ taal  jongeren aan te spreken, maar hij schrijft echt serieuze boeken, die soms een beetje lastig zijn door de thema’s en de filosofische gedachten, maar wel heel mooi en echt tot nadenken stemmen. Een dikke aanrader dus voor die wat ervarene lezers hier op Belle!

Ken jij John Green al? Lijkt het je wat? Heb jij nog boekentips voor lezers die wat uitdaging zoeken?

Bron foto’s: www.lemniscaat.nl

Deze blog werd geschreven door Eline M.