Tip van ons: Boek van Jet

Heb jij al gehoord van #FOGO? Deze afkorting staat voor Fear Of Going Out en is een campagne van Woman’s Health. Samen met BN’ers gaan zij de strijd aan tegen de onzekerheid van vrouwen. Sommige vrouwen durven de deur niet meer uit te gaan omdat ze bang zijn de controle te verliezen. Zo eten ze misschien een taartje te veel, of hebben ze geen energie meer om de volgende dag te sporten. Misschien herken je dit niet, maar misschien ook wel, want er zijn ook veel meiden van jouw leeftijd die hier last van hebben!

Puberteit

Jet van Nieuwkerk had dit in haar puberteit ook en daarom schreef ze een heel tof kookboek, speciaal voor jonge meiden: ‘Het boek van Jet’. Ik interviewde haar.

Cover - Boek van Jet

In haar puberteit was ze erg met gezond eten bezig. Veel teveel eigenlijk. Nu ze de balans heeft gevonden helpt ze ons, jonge meiden, in haar boek. Jet vertelt: “Het is een makkelijk kookboek met gezonde recepten, verhalen en tips voor een gezond en gelukkig leven. Niet te streng en al helemaal niet saai.” Volgens haar was er nog geen kookboek waar je nou écht iets aan hebt. “De meeste kookboeken zijn óf über gezond waarbij er heel veel voedingsmiddelen worden geschrapt, óf het is een boek waar je alleen maar taarten uit kunt bakken. Niets daar tussenin. En juist de balans is zo belangrijk, anders hou je dat gezonde eten niet lang vol.”

Gezond

Dit boek schreef ze speciaal voor meiden. Jij zit waarschijnlijk op volleybal en korfbal en fietst al gauw een heel eind naar school. Ook naast school ben je druk bezig, dan kun je maar zo extreem veel aan het bewegen zijn! Jet ziet om zich heen veel meiden die daar teveel mee bezig zijn. “Vooral in deze tijd, met veel social media, merk ik dat meisjes veel te streng worden voor zichzelf. Ze gaan zo vaak naar de sportschool en drinken zóveel groene smoothies dat het echt niet meer gezond is. Natuurlijk is het belangrijk om bewust te leven, wekelijks te bewegen en niet elke dag een zak M&M’s leeg te eten, maar het moet wel leuk blijven. Dat wil ik graag duidelijk maken en meisjes afhelpen van hun obsessieve gedrag met sport en voeding.”

Jet

Jet van Nieuwkerk door Dana van Leeuwen

Jet weet waar ze over praat. “Gezond eten vond ik vroeger al heel belangrijk. Ik kocht veel boeken en struinde internet af om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Ik merkte ook aan mijn lijf dat ik me heel goed voelde als ik bewust en gezond at. Die interesse sloeg na een tijd om in een obsessie. Ik controleerde streng wat ik at en ging vaker naar de sportschool om mijn vriendinnen te zien. Ik at gelukkig niet te weinig, maar een echte gezonde relatie met eten had ik ook niet.”

Vriendinnen

Gelukkig is dat allemaal goedgekomen en na haar ervaringen geeft ze je ook graag nog wat tips mee: “Ik heb hele fijne vriendinnen en die hielpen mij door die periode heen. Je moet vooral problemen met elkaar delen en praten over wat je bezig houdt. Alleen een luisterend oor helpt al heel veel. Daarnaast heb ik ook een hele leuke en lieve coach gehad die mij heeft geholpen de balans te vinden. Voor iedereen die zich kan herkennen in mijn verhaal kan ik zo iemand ook echt aanraden. Wees niet bang om hulp te vragen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Vergeet niet dat het op jouw leeftijd vooral belangrijk is om veel je vriendinnen te zien, lol te hebben op school en vooral niet zo bezig te zijn met je lijf!”

“Het boek van Jet” vind je in de boekhandel en online vanaf €17,50

Wil je meer weten over het boek van Jet? Binnenkort komt de blog smakelijkste kookboeken van Hester online!

Je kunt Jet ook volgen op Instagram: @jetvannieuwkerk en Facebook: jetvnieuwkerk