Kijken: Rot op naar je eigen land!

Het kan je niet ontgaan zijn: er komen dagelijks heel veel vluchtelingen naar Europa, naar Nederland, en de geluiden zijn niet erg positief. We moeten de grenzen sluiten, we moeten ze terug sturen, het zijn gelukszoekers. De discussie in Nederland kan niet erg gelijkmatig gevoerd worden: of je bent voor, of je bent tegen. Een tussenweg lijkt niet te bestaan. Ze pikken onze banen in, we moeten het geld niet investeren in vluchtelingen maar in onze opa’s en oma’s. Een asielzoekerscentrum wordt niet neer gezet omdat relschoppers (dreigen) de boel af te breken. Alles staat op scherp.

Dat de meerderheid van de bevolking eigenlijk niet zoveel problemen heeft met vluchtelingen hoor je niet terug in de media, en de initiatieven om iets leuks of gezelligs te doen met een vluchteling zijn er ook echt!

Heftige aflevering

En tussen al dit nieuws zijn zes jongeren de uitdaging aan gegaan om de reis van een vluchteling zelf aan te gaan. Die hele reis is te volgen via het programma Rot op naar je eigen Land.

De eerste aflevering begint al heftig. Weet je nog dat er ergens vorig een jongen aanspoelde op Texel? Hij was van plan om naar Engeland te zwemmen, maar in plaats daarvan verdronk hij en spoelde hij aan. En op die plek begint de reis van die zes jongeren: zwemmend naar een vissersbootje en van daaruit naar Calais.

Rot op naar je eigen land 3

Waarom zou je kijken?

Waarom zou je nou eigenlijk kijken? We weten toch wel hoe het is? Nou, niet dus. Dit programma zorgt er voor dat het dichtbij komt. Verhalen van vluchtelingen kunnen heel indringend zijn, maar met eigen ogen zien hoe zo’n reis eraan toe gaat…dat is nog een stapje heftiger.

En dat niet alleen: we kennen allemaal de mensen in onze omgeving die niks om de vluchtelingen geven, of ze juist het liefst in huis nemen. In dit programma gaan beide partijen de discussie aan, en dat is interessant. Want zullen ze gematigder worden, of juist feller? Zullen ze meer compassie hebben, of maakt ze het dan nog steeds niet uit dat er vluchtelingen verdrinken?

Kijken dus, want dit is een interessante reis om van dichtbij mee te beleven! Kijken doe je hier!