Klariska is internationaal secretaris voor PerspectieF

De verhouding is een beetje zoek in de politiek. Er zijn veel meer mannen in de gemeenteraad of de Tweede en Eerste Kamer. Maar 28% is vrouw, terwijl dat de helft is op straat! Huis van Belle interviewt een aantal powervrouwen over hun carrière in de politiek en hoe het is om als vrouw in zo’n mannenwereldje te werken. Gisteren spraken we met Paula en daarvoor hebben we nog gesproken met Roséanne, Christel, Tamara en Sifra. Vandaag is Klariska aan de beurt. 

Klariska ten Napel is 27 en internationaal secretaris voor PerspectieF, dat is de jongerenorganisatie van de ChristenUnie. Ze heeft zich nooit voorbereid op een carrière in de politiek en dat was , vooral in het begin, best wel eens vervelend. Maatschappijleer op de middelbare school helpt een beetje, maar lang niet genoeg om het politiek systeem echt door te hebben en om je debatskills te verbeteren. Klariska vertelt over haar politieke ervaringen en hoe zij min of meer onbewust de politiek in kwam.

Hoe ben jij in de politiek terecht gekomen?

Nou eigenlijk ben ik er gewoon ingerold. Voor mijn onderzoek over moderne slavernij kwam ik terecht bij een werkgroep van PerspectieF over mensenhandel. Daar zat ik dan bij en zij zeiden elke keer “je moet je ook aanmelden als lid” en “kom ook bij de CU”, maar ik hield de boot een beetje af en wilde me nu vooral even focussen op mijn onderzoek en studie. Toen ik mijn studie had afgerond, heb ik me wel meteen aangemeld. Ik was nooit politiek geïnteresseerd, maar wel maatschappelijk geïnteresseerd en ik had best wel ideeën van wat anders moest. Die twee interesses had ik nooit aan elkaar gekoppeld. Mijn doel is het dus niet geweest om politica te worden, nog steeds niet, maar om de wereld mooier te maken. Ik heb een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Hoe kun je als vrouw het verschil maken in de politiek?

Ik denk dat vrouwen het hart kunnen teruggeven aan de politiek. Vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor het leed in de wereld en dat soms minder makkelijk van zich afzetten. Ook werken vrouwen vaak heel relationeel. Maar dat wil niet zeggen dat dat altijd zo is. Ik focus mij liever niet op de verschillen tussen man en vrouw, maar kijk graag naar wat iemand kan en waar iemand voor staat. Ik wil mijn vrouw-zijn niet graag uitvergroten, want uiteindelijk wil je aangenomen worden of gekozen worden om je kwaliteiten en niet je sekse. Ik zie mijn fijngevoeligheid juist graag als een kwaliteit om in te zetten. Bij PerspectieF zijn we ook aan het stoeien met de man-vrouwbalans. We hebben nu toevallig veel vrouwen in het bestuur, maar over het algemeen zijn er veel mannen. Soms kijk ik dan naar de politiek en dan kan ik echt denken: ‘waar zijn al die goede vrouwen? Waarom laten ze niet van zich horen?’

Welke eigenschappen heb je nodig om in de politiek werkzaam te zijn?

Het is een bepaalde visie die je moet hebben, niet echt een set eigenschappen. Je moet weten wat je wil veranderen aan de wereld om je heen en daarvoor de juiste mensen aanspreken. Misschien dat er wel een aantal eigenschappen zijn die handig zijn zoals gedrevenheid, doorzettingsvermogen en een lange adem hebben. Alles duurt in de politiek namelijk best wel lang. Er kunnen zo een paar jaar overheen gaan voor jouw idee werkelijkheid is. Ook is het handig als je goed met anderen kunt samenwerken, zelfs iemand niet hetzelfde denkt als jij.

Hoe kwam je erachter dat de politiek iets voor jou was?

Toen ik erachter kwam dat je best wel stem ergens in kunt hebben. Je hebt toegang tot mensen die gaan over belangrijke zaken en kan door met hen te praten of onderwerpen onder de aandacht te brengen echt verschil maken. Dat vond ik heel tof. Politiek als middel om de wereld te verbeteren. Mijn studie antropologie heeft mij ook een bepaalde blik gegeven, die ik vaak kan toepassen en makkelijk bij groepen aan kan sluiten en met veel mensen kan samenwerken. Ik zou mezelf omschrijven als bruggenbouwer. Daarnaast word ik ook gestimuleerd door vrienden en kennissen die net als ik iets willen veranderen.

Is het moeilijker om als vrouw in de politiek actief te zijn?

Vrouwen kunnen veel gevoeliger zijn dan mannen en de politiek kan soms best een hard wereldje zijn. Dat kan veel vrouwen afschrikken of ervan weerhouden om actief te worden in de politiek. Je kan het ene moment een fel debat hebben en het enorm met elkaar oneens zijn, maar een uurtje daarna wel samen een biertje drinken. Dat is soms best lastig om gescheiden te houden. Later is het natuurlijk ook lastiger als je eventueel kinderen hebt, want dan moet je het combineren met een gezin en de politiek kost vaak best wel veel tijd. De meeste mensen verwachten dat je als vrouw het grootste deel en soms zelfs alles van de verzorging van de kinderen op je neemt en dat kan soms best wel lastig te combineren zijn met de politiek, maar mannen kunnen ook heel goed voor kinderen zorgen hoor!

Wat wil je de meiden van Huis van Belle meegeven?

Politiek is helemaal niet saai! Het is juist ontzettend tof! Als je bepaalde dromen of ideeën hebt, dan kun je echt wat veranderen en betekenen in de politiek. Misschien vind je het moeilijk om er zelf dan wat mee te doen, maar weer niet te onzeker. Je hebt misschien het idee dat je omringt wordt door allemaal succesvolle mensen, maar laat je daardoor niet belemmeren. Als je nu wel actief wil zijn, maar geen idee hebt welke partij bij je past dan kan je het partijprogramma lezen en ze bijvoorbeeld op social media volgen. Dan kom je er vanzelf achter of de partij dezelfde dingen belangrijk vindt als jij.

Bron foto 1 Karin Rozeboom fotografie, foto 2 Facebook