Knuffel: nee dank je!

Je komt aan op school en staat voor je kluisje. Achter je hoor je een bekende stem je naam gillen. Vol enthousiasme rent vriendin x op je af, klaar om je een stevige knuffel te geven. Voor de één is dit heel gewoon en de ander voelt al lichte irritatie opkomen bij dit scenario.

In Japan maken ze een mooie buiging, in Thailand worden de handpalmen tegen elkaar gedrukt en in Tibet mag je zelfs je tong uitsteken als teken van groeten. Zo zie je dat elk land zijn eigen gewoontes heeft en in Nederland is een knuffel vaak een informele groet die zowel door goede vrienden als door mensen die elkaar minder goed kennen gebruikt wordt.

Natuurlijk heb je ‘soorten’ knuffels. De knuffel die je vriendje krijgt is heel wat anders dan de knuffel die je aan die vage kennis geeft. Toch zijn er genoeg mensen en ook vrienden van mij die al dat geknuffel maar niks vinden

Wat vooral heel belangrijk is om te onthouden: Knuffelen is misschien heel standaard en geaccepteerd in jouw omgeving. Je voelt je eigenlijk heel stom dat jij het liefst elke knuffel ontwijkt. Dat het zo normaal wordt gevonden in jouw omgeving betekent echter niet dat je daarom maar mee moet gaan met een knuffel. Uiteindelijk is een knuffel best intiem. Iemand anders zo dicht in de buurt van jouw lichaam, niet iedereen vindt dat dat fijn en dat is oké/ Daarom is het goed om je grenzen aan te geven. Overal wordt het gesupport: jouw lichaam, jouw grenzen. Waarom zou dit dan niet bij knuffelen mogen gelden?

Mocht je toch in een situatie zijn waar mensen je willen knuffelen terwijl jij dat niet fijn vind. Dan zijn er gelukkig genoeg opties om aan te geven dat je dit liever niet wil.

  1. Zeg het tegen je goede/best vrienden. Ten slotte ga je deze mensen waarschijnlijk vaak zien en als zij weten dat jij knuffelen liever niet hebt, maakt dat alles een stuk makkelijker. Bovendien zullen jouw vrienden deze keus respecteren!
  2. Zeg tegen mensen dat het niet persoonlijk is. Misschien ben je wel bang om mensen te kwetsen doordat ze jouw voorkeur om geen knuffel te willen, als persoonlijke aanval zien. Als je hier eerlijk in ben zullen de meeste mensen het echt wel snappen, echt waar.
  3. Voorkomen is beter dan genezen. Bang dat je in een situatie komt waar persoon x wil knuffelen? Zorg dan dat jij de eerste zet maakt in de begroeting. Steek een hand uit of zwaai alvast en maak een zwaaibeweging. Zo zullen mensen logischerwijs de knuffel laten schieten.

En als laatste wil ik je dit leuke filmpje niet onthouden. Doe inspiratie op en deel vooral in de comments welke manier het meest effectief is :)

Ben jij al lid van onze club? Als clublid krijg je 6 keer per jaar de Belle op de mat, dit mooie welkomstpakket, toegang tot het forum en exclusieve korting op onze evenementen. Dat wil jij toch ook?

Als lid van onze club heb je deze 4 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!