Kom tot bloei!

Sinds een tijdje loop ik iedere dag een ommetje. En wat is het toch mooi om te zien hoe de natuur weer tot leven komt. Het begon met de sneeuwklokjes in het gras, daarna kwamen de krokussen en de narcissen tot bloei en ook aan de bomen en struiken zag ik steeds vaker knoppen en jonge groene blaadjes verschijnen. Ik kan daar echt van genieten en ervaar zo Gods grootheid in de natuur.

Ik ben dol op bloemen. Niet alleen van de bloemen uit de bollen in de lente word ik blij. Hortensia’s, rozen, zonnebloemen, lathyrussen, tulpen, ze toveren allemaal een glimlach op mijn gezicht. Het lijkt me geweldig om een grote tuin te hebben, waar al die verschillende vormen, kleuren en geuren samenkomen.

Tot bloei komen

Bloemen komen alleen tot bloei als zij voldoende water en zonlicht krijgen. Als mensen kunnen wij ook tot bloei komen. Dat we ons volledig ontplooien op de manier die God voor ons bedoeld heeft. Wat hebben we nodig om tot bloei te komen? Wat water en zon voor bloemen zijn, zijn Gods liefde en gebed voor ons, zo las ik eens. Zonder dit kunnen wij niet groeien en bloeien. En dat tot bloei komen, kan gewoon op de plek waar je bent. Je mag gewoon in je eigen omgeving tot bloei komen. Met de talenten die je van God hebt gekregen. Op de plek waar Hij je geplaatst heeft.

Weer even terug naar die grote tuin uit mijn dromen. Een grote tuin vergt natuurlijk ook veel onderhoud. Vergelijk jezelf nu eens niet met een bloem, maar stel je voor dat je een tuin in je hart hebt. In die tuin staan al jouw favoriete bloemen. Voor alle mooie gebeurtenissen in jouw leven, staan er mooie bloemen in je tuin. Maar ook de nare gebeurtenissen hebben een plekje in de tuin van je hart. Ze prikken en doen je pijn, als dorens en distels. Als je niet oppast overwoekert het onkruid al het moois in jouw tuin.

In de Bijbel staat dat we met onze zorgen naar Jezus mogen gaan. Hij zal voor je zorgen, als het leven zwaar is (1 Petrus 5:7). Zie God als de tuinman van de tuin in je hart. En vraag hem al het onkruid uit de tuin van je hart weg te halen. Zodat al het moois weer naar hartenlust kan bloeien.

Hoe is het gesteld met het onkruid in de tuin van jouw hart? Is er wel ruimte voor mooie, kleurige bloemen?

Photo by Bahador on Unsplash