Koningsdochters – Zet je kroon op #2

Eerder schreef ik al een blog aan de hand van het nummer ‘Dust’ van de Britse band ‘Oh Wonder’. De boodschap van dit nummer was om je eigenheid als een ‘kroon’ te dragen en te genieten van je eigenschappen en talenten, wat die ook mogen zijn. In deze blog leren we dat we Koningsdochters zijn!

Abba, vader!

God zegt in Genesis 1:26-27 dat Hij de mens naar Zijn beeld heeft geschapen. Misschien heb je die tekst al vaker gehoord, en zegt het je niet zoveel. Het betekent echter dat jij en ik, en iedereen op deze wereld geschapen is naar het beeld van een almachtige, liefdevolle en genadige God. Alleen is er door de zonde heel veel verstoord geraakt in dit beeld. De resultaten daarvan zien we helaas elke dag in ons eigen leven en op het nieuws.

Het is echter een supertof (en ook vaak moeilijk te begrijpen!) idee dat wij, ondanks de scherven die we met ons meedragen, daaronder daadwerkelijk iets van Gods beeld mogen weerspiegelen. En om hier nog wat moois aan toe te voegen: God zegt ook dat wij, door zijn genade, zijn kinderen mogen zijn. In Romeinen 8:15b staat zelfs dat we God mogen aanspreken met ‘Abba, Vader’. ‘Abba’ is een Aramees woord en betekent zoiets als ‘papa’. Het geeft echt weer hoe een klein kind dat vertrouwt op zijn vader hem zou roepen. Heel bijzonder dus dat die we die grote God zo mogen noemen!

Dochters van de Koning

Op een Opwekking conferentie waar ik enkele jaren geleden was sprak een spreker hier als volgt over tegen de vrouwen die op dat moment aanwezig waren. ‘Wie je ook bent, of wat je ook hebt gedaan, welke keuzes je ook hebt gemaakt, je bent door Jezus een dochter van de Koning, en dus verdien je ook niks minder dan een Koningszoon’.

Kinderen van de Koning. Koningsdochters dus. Kortom, jij bent van waarde omdat je Gods kind mag zijn. Omdat Hij je uniek heeft geschapen met allerlei talenten en eigenschappen, die alleen van jou zijn. Omdat Hij ontzettend veel van je houdt!

En ook als je een keer de mist ingaat en fouten maakt (wat we allemaal doen), dan wil God genadevol zijn en je vergeven. Laat dus niet die fouten je zelfbeeld bepalen. Maar ga met de dingen waar je spijt van hebt naar God toe en vraag Hem om je te vergeven. Die identiteit als Koningsdochter kan je namelijk niet meer kwijtraken zo lang je God bij je leven blijft betrekken. Dus draag die kroon met trots, want hij is aan jou gegeven!

Tot slot nog een mooie throwback naar mijn kindertijd, waarin de EO het programma ‘Prinsen en Prinsessen’ uitzond. Precies: ‘je bent een prins of een prinses als je de Koning kent’! Zie dit filmpje voor de mode en beeldkwaliteit van ongeveer 20 jaar geleden. Op die gebieden is er toch wel aardig wat veranderd :).

Photo by Melinda Gimpel on Unsplash