Kracht in kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid, ofwel fragiel, erg gevoelig en weinig beschermd tegen beschadiging volgens de Dikke van Dale. Vaak roept kwetsbaarheid veel weerstand in ons op en verbinden wij kwetsbaarheid aan onze onzekerheid, schaamte en angsten. Dit zijn emoties die we liever niet willen voelen. Om deze emoties niet te voelen, doen wij ons zo vaak anders voor dan hoe wij ons werkelijk voelen. Zetten we een masker op en houden ons groot tegenover de mensen om ons heen. Roepen we dat alles wel goed gaat, maar vanbinnen zijn we op zoek naar échte verbinding, liefde en bevestiging.

Meevoelen met anderen

Naast dat kwetsbaarheid het centrum is van ons gevoel en de moeilijke emoties zoals onze onzekerheid, is het ook het middelpunt waar alle mooie dingen gebeuren zoals liefde en echte verbinding met de mensen om ons heen. Dit ontstaat omdat we ons niet langer voordoen als iemand anders maar echt onszelf kunnen zijn. Door kwetsbaar te zijn, stellen wij onszelf in staat om mee te voelen met anderen. We zijn oprecht, eerlijk en open.

Goed genoeg

In essentie draait de vraag of je kwetsbaar durft te zijn, in mijn ogen om het volgende: geloof jij dat je genoeg bent? Geloof je dat je gezien mag worden zoals je bent, mét al je imperfecties. Wanneer we muren om ons heen bouwen en maskers opzetten, verbergen we iets. We zijn onzeker en vragen ons af of we wel slank, mooi of goed genoeg zijn. We zijn bang voor de mening van anderen – en misschien wel die van God – als ze bepaalde dingen over ons zouden weten. Kwetsbaarheid draait in mijn ogen om jezelf te zijn, in de volle overtuiging dat je precies goed bent zoals je bent. Het is een keuze die je maakt om jezelf te laten kennen door God en de mensen om je heen.

Zijn meesterwerk

Uiteindelijk draait het bij God om een oprecht hart. We hoeven ons bij Hem niet beter voor te doen dan dat we zijn. Wij mogen al onze vragen, moeilijkheden, dromen en verlangens aan Hem vertellen. We mogen het vertellen als we boos zijn, Hem niet zien of begrijpen. Wij mogen echt zijn bij onze Papa, wetend dat Hij ons in zijn onvoorwaardelijke liefde aanneemt en niet schrikt van onze vragen of verdriet. Hij is zo kwetsbaar geweest toen Hij voor het kruis koos voor ons. He put his heart on the line, waarbij wij kunnen kiezen om Zijn liefde te accepteren of af te wijzen. In Zijn ogen zijn wij genoeg, zijn wij Zijn meesterwerk en zo kostbaar in Zijn ogen.

Leven vanuit kwetsbaarheid

De vraag komt neer op of wij durven te accepteren dat God geen fouten maakt en of we kunnen omarmen dat wij goed genoeg zijn. Voor God, onszelf én de mensen om ons heen. Leven vanuit kwetsbaarheid betekent niet dat je zwak bent of makkelijk breekbaar. Het betekent dat je leeft vanuit een zekerheid dat JIJ genoeg bent. En juist díe zekerheid geeft God ons. Wij zijn Zijn kinderen.

Lieve Belles, weet dat jullie zo geliefd zijn door jullie hemelse Vader en dat jullie meer dan genoeg zijn. Elk van jullie is uniek door God gemaakt. Hoe mooi zou de wereld zijn als we allemaal onszelf zouden zijn? Als we ons niet langer groter of anders voor zouden doen. Ik geloof dat we gemaakt zijn om echt te zijn. Dus mooie Belles, wees jezelf, want anderen zijn er al genoeg.

Durf jij te geloven dat je goed genoeg bent, en hoe zou dat jouw kijk op kwetsbaarheid (kunnen) veranderen?

Meer weten over dit onderwerp? Check de TED-talk of Netflix documentaire van Brené Brown.

Photo by mits hak on Unsplash