Lekker in je vel door te twijfelen

Ik sta voor mijn kledingkast en werp een blik naar buiten. Hmm, iets warms dan maar. Een broek met dat leuke nieuwe vest of toch dat jurkje met die stoere laarzen eronder. Ik ga eerst maar eens thee zetten……

Als ik bij de waterkoker sta hoor ik mijn mobieltje piepen; een Whatsapp van mijn beste vriendin of ik zin heb om morgenavond naar de film te gaan. In mijn agenda staat dat ik dan kring heb en ik wil dat niet te vaak skippen. Maar dat filmpje is wel erg aantrekkelijk en ik ben er wel aan toe.

Twijfel, twijfel, twijfel.

Wat gebeurt er als je twijfelt

Twijfelen kun je op allerlei manieren en momenten doen. In je hersenen is het een drukte van belang. Neuronen maken verbindingen met elkaar en veranderen steeds. Gelukkig ben je je daar niet steeds bewust van. In Het voordeel van de twijfel (Reinier Sonneveld en Corjan Matsinger) staat het als volgt uitgelegd;

Je bewustzijn is als een directeur, die op zijn kamer zit en zo nu en dan berichten krijgt van wat er in zijn gigantische fabriek gebeurt en dan een beslissing neemt. Twijfel is eenvoudig dit: je krijgt vanuit je onderbewuste niet één maar verschillende berichten die allemaal ongeveer even opdringerig zijn.”

Leuk die wetenschap, maar wat helpt me dat als ik twijfel en is twijfelen verkeerd?

  • Twijfelen over kleine dingen doen we allemaal. Als je daar last van hebt probeer dan te bedenken wat je belangrijk vindt, dus ‘relativeer’. Een half uur nadenken wat je die dag aan zal doen is misschien een beetje zonde van de tijd? Bedenk ook dat bepaalde keuzes (welke chocolade zal ik kopen) regelmatig terug komen. Als je deze keer dit (melk met nootjes) kiest kun je de volgende keer iets anders (witte chocolade) nemen.
  • Elke week ga je trouw naar je sportclub en ineens denk je; waarom eigenlijk? Vind ik het nog wel leuk? Je kunt dat zien als een evaluatiemoment. Laat je twijfels toe en neem de tijd om erover te denken/ schrijven/ praten. Het kan ertoe leiden dat je ermee stopt of dat je juist met nieuwe moed en motivatie verder gaat.
  • Tot nu toe heb je altijd zeker geweten dat alle verhalen uit de Bijbel waar zijn, maar de laatste tijd ga je twijfelen. Het is heel normaal dat je gaat nadenken over je geloof en alles daar om heen. Eerst was het iets dat je gewoon aannam van je ouders, maar nu heb je toch wel wat vragen. Om een eigen levende relatie met God op te bouwen kan het goed zijn om die vragen te stellen en erover na te denken, te praten en te bidden. Zo wordt geloven iets van jezelf.

Het boekje Het voordeel van de twijfel (misschien heb je de advertentie wel achterop Belle zien staan) gaat hierover. In een aantal hoofdstukken leggen Reinier en Corjan uit wat twijfel is en hoe je ermee om kunt gaan. Het kan je helpen als je hierover aan het denken bent. Check ook de bijbehorende filmpjes.

Voordeel-van-de-twijfel-Reinier-Sonneveld-Corjan-Matsinger

(Het voordeel van de twijfel, Reinier Sonneveld en Corjan Matsinger, €11,. 90, ISBN 978-5881-821-8)

Twijfel jij wel eens? En wat vind je daarvan?