Lekker in je vel met squash

Om deze ‘wintermaanden’ lekker in mijn vel te blijven ben ik begonnen met squashen. Ik had het ooit een keer eerder gedaan, maar dat was erg lang geleden. Omdat ik nu heel dichtbij een squashcentrum woon leek het me leuk om dat op te pakken.

Samen met mijn vriendin doe ik pogingen om dat balletje net zo hard te laten knallen als de mensen in die andere zaaltjes. Echt profi zijn we niet, maar we hebben er wel veel lol in.

Wat is Squash

Squash is in de jaren 70 vanuit Engeland overgewaaid naar Nederland. In een klein zaaltje (6,4 bij 9,75 meter) met drie muren en een glazen achterwand speel je met z’n tweeën de bal over naar elkaar. Dat mag via de muur voor je, via de zijmuren en zelfs via de glazen achterwand van de zaal. Je mag de bal in 1 keer of met een stuiter terug slaan. De rackets zijn kleiner dan bij tennis en de balletjes zijn klein en van rubber. Er zijn vier soorten balletjes die allemaal anders zijn in de mate waarin ze stuiteren. De ballen die het minst goed stuiteren zijn voor de professionals. Als je begint kun je het best een bal nemen zonder stip of met een blauwe stip.

In de eerste weken heb ik uitgeprobeerd of ik het een leuke sport vond. Toen leek het nog op een soort sloom potje tennissen tegen een muur.  Na een tijdje hebben we drie lessen genomen. Dat werkte erg goed; we hadden al een beetje balgevoel en nu gingen we meer bezig met de techniek. Nu rammen we er lustig op los en ik moet zeggen dat dit erg lekker is na een lange dag werken. Soms nemen we weer eens een lesje om de techniek wat bij te schaven maar over het algemeen kun je goed aan de slag met een paar lessen.

Wat heb je nodig voor een potje squash?

Bij het squash kun je sportkleding naar keuze dragen. Je ziet in de squashzalen sportbroekjes (lang en kort), soms een soort tennisrokjes en T-shirts of hemdjes. Sportschoenen mogen geen zwarte zolen hebben! Je maakt meteen strepen als je ze stiekem toch hebt. Verder heb je een squashracket en een balletje nodig. Vaak kun je beide huren bij het squashcentrum. Maar als je vaker gaat spelen is het best handig om een eigen racket met balletjes te hebben. Ik heb een racket van ongeveer 30 euro en dat is voor mij prima.

squash1

Deze roze tas vond ik voor € 2,50 bij de tweede handswinkel; yes!

Het voordeel van squashen is dat ik binnen een uur uit en thuis ben. Ik spreek bijvoorbeeld af aan het einde van een werkdag of op zaterdagochtend zodat er nog genoeg tijd over is voor andere dingen. Als je een ‘maatje’ hebt is het een sport die je op je eigen niveau kunt spelen. Het kan zonder lessen al erg leuk zijn. Ik word gemotiveerd door al die andere mensen die zich ook uit staan te sloven op de banen. Als je eigen spullen hebt en je gaat op de daluren is het een betaalbare sport.

Wil jij ook eens squashen?

  • Ga in de buurt op zoek naar een squashbaan.
  • De huur van een baan ligt ongeveer tussen de 15 en 20 euro; dat betaal je met z’n tweeën. Meestal hebben ze een ander tarief voor de daluren door de weeks; overdag tot 17:00. Het kan echt heel voordelig zijn om daarvoor te kiezen.
  • Een baan huur je voor 45 minuten. Bij mijn squashcentrum is het zo dat je mag doorspelen als er niemand na jou komt.
  • Vraag eens in je omgeving of iemand nog een squashracket in de kast heeft liggen. Ook in de kringloopwinkel kom je ze regelmatig tegen. Tijdelijk een racket lenen of een ouder racket kopen is handig als je het eerst wil uitproberen.

Lijkt het je leuk om de squashen?