Lekker in je vel met stotteren

Vandaag is het wereld stotterdag! Ik wist niet dat het bestond en ik ken ook niemand die stottert. Ja…. Miss Montreal (eh Sanne Hans) zie ik wel eens op tv voorbij komen. Maar verder….

Gelukkig hebben wij in ons Huis van Belle enorm veel experts op allerlei gebieden en na een oproepje op Facebook en Instagram stroomden reacties van stoere meiden binnen!

Wat is stotteren?

Petra studeert logopedie en legt heel duidelijk uit waar het nou eigenlijk mis gaat bij stotteren. Een persoon die stottert weet wel wat ze wil zeggen maar er is een probleem in het ritme van de spraak. Er zijn verschillende manieren van stotteren; verlenging (vvvvvvvvvvvogel) of herhaling (p-p-p-p-p-pannenkoek) en blokkades (b———allon) en het kan allerlei oorzaken hebben. Jonge kinderen stotteren wel eens een tijdje maar dat gaat vaak weer over. Als je blijft stotteren of je begint op latere leeftijd heeft dat meestal een andere, emotionele oorzaak. Een logopedist kan je helpen om beter uit je woorden te komen en om te gaan met het feit dat je stottert. Soms is het nodig om naar een psycholoog te gaan om dieper op het probleem in te gaan.

stotteren, wereldstotterdag, ervaring, lekkerinjevel, huisvanbelle

Willemijn (17, 6 VWO) weet niet meer precies wanneer het stotteren is begonnen maar vanaf haar 10e ging het opvallen. Kinderen lachten haar wel eens uit of deden haar na en helaas werd het stotteren niet minder. Ze verzon allerlei trucjes om het te verbergen door in een restaurant bijvoorbeeld alleen maar te bestellen wat ze vloeiend kon uitspreken. Willemijn is hard bezig om zichzelf uit te dagen om spannende dingen te doen en het stotteren te accepteren! Ze maakte ook een prachtige video over haar verhaal!

Loes (19, Fashion Design HKU) komt uit een groot gezin. Doordat er thuis veel drukte was had ze moeite om haar zegje te doen. Daardoor leerde ze een verkeerde manier van praten aan. Ze stottert vooral bij klinkers (a, e, i, o, u). In het begin lachten de kinderen haar wel uit of deden haar na. Maar doordat Loes het luchtig opnam wenden de kinderen eraan en zagen ze dat het bij haar hoorde. Bij de overgang naar de brugklas werd het stotteren erger door onzekerheid en dat was lastig. Toen Loes bij de plaatselijke supermarkt ging werken werd het echt vervelend want ze kon de klanten niet goed te woord staan. Een logopedist gaf uitkomst en leerde haar manieren om beter uit haar woorden te komen.

Nadine (22) stotterde op de Basisschool heel erg maar dat is uiteindelijk overgegaan.  Na een aantal tegenslagen op de PABO begon het stotteren opnieuw. Het was niet voor iedereen hoorbaar maar ze merkte dat de woorden en zinnen blokkeerde en dat ze niet kon vragen of zeggen wat ze wilde. Bij de logopedist ontdekte ze dat het stotteren zelf meeviel maar dat de onzekerheid een grote rol speelde. Daardoor had Nadine zelf het idee dat iedereen het opmerkte terwijl maar een paar mensen wisten dat ze er last van had. Ze leerde om rustig te blijven en te accepteren dat ze meer tijd nodig heeft om te vertellen wat ze wil.

Wat te doen als iemand stottert

Iedere persoon die last heeft van stotteren gaat er anders mee om. De een vindt het fijn als je gewoon luistert en geen woorden invult, steeds ja knikt of hm hm zegt (Willemijn). Anderen hebben liever dat je wel aanvult (Nadine) en de ander weet het niet precies (Loes). Maar gewoon een beetje meer geduld en rust is fijn. Let op dat je niet door me heen praat terwijl ik mijn zin nog niet af heb gemaakt zegt Loes en medelijden is niet nodig vindt Nadine.

Stottert je vriendin of iemand anders waar je veel mee omgaat? Knoop er dan eens een gesprek over aan. ‘Wat vind je prettig in een gesprek en wat zijn do’s en dont’s?’

Overwinnaars

Wat me opvalt in de verhalen van Nadine, Loes en Willemijn is de moed die ze tonen op lastige momenten. Als je stottert kan een simpele vraag beantwoorden in de klas al een enorme uitdaging zijn. Of wat dacht je van shoppen of sporten…. Overal kom je mensen tegen en overal is gesprek. Doorzetten, doorzetten en nog een doorzetten. En soms, als je het echt niet meer trekt, hulp zoeken. Heb jij ook last van stotteren, dan ben je in goed gezelschap. Zo sprak Loes afgelopen zomer in Oeganda voor een mensenmenigte over Jezus! Nadine zegt dat je mag accepteren hoe mooi God jou heeft gemaakt het je mag het fantastische plan dat Hij heeft met jouw leven najagen. Zelfs al duurt het wat langer omdat je niet goed uit je woorden komt. Willemijn wil d.m.v. haar hobby (filmen) een animatiefilm maken om uitleg te geven over stotteren.

Over winnaars gesproken!

Ken jij iemand die stottert of stotter je zelf?