Lekker in je vel met woorden van God

Hebreeën 4:12 – Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden.

Gedoe in de klas, ruzie met je ouders, geroddel in je vriendengroep, lastige toetsen op school, onzekerheid over jezelf, allemaal problemen waar je dagelijks tegenaan loopt. Soms kunnen de zorgen je boven het hoofd groeien en zie je even niet meer voor je hoe dat opgelost kan worden.

Waar vind je antwoorden en goede raad? In de Bijbel? Eh; daar staat toch niks in over hoe je om moet gaan met toetsen en roddelende vrienden? Eh nou, misschien wel iets maar de oplossingen van de Bijbel lijken vaak zo ouderwets. Kun je daar vandaag de dag iets mee?

Zwaarden omhoog

Kijk nog eens naar de tekst die hierboven staat. Gods woord is een tweesnijdend zwaard. Ik heb dat altijd een beetje vaag gevonden. Vroeger deden wij op catechisatie een spelletje om te leren snel Bijbelteksten op te zoeken. De dominee zei dan; ‘zwaarden omhoog’ en dan moesten we onze Bijbel omhoog houden in de lucht. Dan noemde hij een tekst die je dan zo snel mogelijk op moest zoeken. Wij als tieners vonden dat heel gek en we zaten dan natuurlijk te lachen….. maar ik heb wel snel leren opzoeken ;-) Nog steeds profijt van. Maar….. Gods woord, een zwaard?

War room

Ik zag een tijdje geleden de film ‘War room’ over een oudere vrouw die een echte gebedsstrijder is. In die film maakte de vrouw voor elke situatie waar ze voor bad briefjes met teksten uit de Bijbel die ze dan als gebed gebruikte. Eerlijk gezegd ging er een wereld voor me open! Natuurlijk had ze niet voor elke situatie precies passende teksten maar zodra je onderwerpen wat breder maakt is er toch heel wat wijsheid te vinden in de Bijbel!

Mijn tekst

Ik volgde pas een workshop over dit thema. Welke situatie in je leven zit nu muurvast en waar wil je heel graag God in betrekken? Misschien bid je al heel lang voor iets en heb je gewoon geen woorden meer. Ik ging daarmee aan de slag en zocht in de Bijbel. Voor mij sprong de volgende tekst eruit:

Psalm 23: 5 – U nodigt mij uit aan uw tafel voor het oog van mijn vijanden. U zalft mijn hoofd met olie en mijn beker vloeit over.

Iedere keer als mijn hoofd weer overkookt of mijn verdriet komt naar boven zeg ik deze tekst, bid ik deze tekst, dank ik deze tekst….. En het gaat echt leven! Ik zie het voor me. Ik zit aan die tafel en ik word verwend (met pannenkoeken :))! God is er speciaal voor mij en Hij zorgt voor mij. Dat helpt me heel erg.

Ik ben hierin hard aan het leren en ik vind het leuk om jullie daarin mee te nemen. In mijn volgende blog wil ik gaan kijken hoe je passende teksten vindt bij jouw situatie. Maar misschien heb je hier al ervaring mee? Ik hoor het graag.