Lente: stel je hart open

Heb jij nog last gehad van de stormen die over Nederland hebben geraasd? Het viel me op dat nu ze namen krijgen, ze naar mijn idee meer in het nieuws zijn en mensen er ook meer over praten. Is dat jullie ook opgevallen? Vandaag wil ik het echter niet hebben over de stormen, maar over het voorjaar dat in aantocht is! Ik heb de eerste krokusjes en bloesem aan de bomen al gespot! Hoe ga jij de lente in?

Kwetsbaar

Ik hoorde Mirjam van der Vegt (je mag de naam weer vergeten hoor, maar credits hè… 😉) in een podcast vertellen dat de lente eigenlijk zo’n kwetsbaar seizoen is. De winter is een tijd van inkeer: er is geen bloei zichtbaar, alles is in rust en ligt braak om straks weer te gaan groeien en bloeien. En als dat moment dan aanbreekt, dan zie je hoe voorzichtig het gaat: heel langzaam steken sneeuwklokjes en krokusjes hun sprietjes boven de grond en openen ze hun blaadjes. Je ziet de bloesem aan de bomen ontluiken. Voorzichtig, in de eerste stralen van de voorjaarszon. Gek genoeg is het winterseizoen juist altijd een heel actief seizoen in de kerk: catechisatie, clubs, bijbelkringen, je kunt genoeg avonden vullen in de winter! Wat dat betreft is het niet zo dat je moet ontwaken uit je winterslaap, hoewel je die wellicht wel het liefst zou willen houden. 😉

Stel je open

De lente kan een moment zijn voor nieuwe kansen, een nieuwe uitdaging, een nieuwe weg die je in wilt slaan. Ik wil je uitnodigen om in de lente je hart weer open te stellen. Dat is kwetsbaar, want als je je hart openstelt, kunnen er goede dingen gebeuren, maar ook dingen die je pijn doen. Dat is een risico dat altijd aan kwetsbaarheid verbonden is. Is er iets waar jij je voor open zou willen stellen? Misschien voor een nieuwe vriendschap of voor God? Misschien heb je plannen gemaakt voor de komende maanden?

Doe het samen met God

Als de voorjaarszon weer gaat schijnen, neem dan eens de tijd om te bidden voor je hart. Als je bang bent om gekwetst te worden, maar toch een nieuwe (misschien wel heel spannende!) stap wilt gaan zetten: bid erover. Leg aan God voor hoe je de winter hebt ervaren en wat je plannen voor de lentemaanden zijn. Misschien wil je wel bidden of God je iets wil laten zien waar je je hart voor open mag stellen, zodat Hij iets of iemand op je weg kan plaatsen. Bid of de wind van de Heilige Geest door je heen mag waaien. Ga samen met God!

Ik ben benieuwd wat de komende maanden gaan brengen! Is er iets waar jij je hart voor open wil gaan stellen?

Photo by Sergey Shmidt on Unsplash