Lentegroene muntcupcakes met chocolade

Munt en chocolade vind ik een heerlijke combinanatie. Het lekkerst vind ik van die vierkante Aftereightchocolaatjes met een zachte pepermunt vulling. Hmmm! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Net zo als ik het liefst thee maak met verse munttakjes. Die koop ik dan bij een kraam op de markt waar ze ook van dat smakelijke Turkse brood en tzatziki hebben. Alleen al bij die kraam staan is een feestje voor je neus. Om vervolgens je neus in een grote bos munt te kunnen steken. I love it!

Verse munt in je cupcake

In deze cupcakes heb ik ook verse muntblaadjes gestopt. Daardoor worden de cakejes lichtgroen, én ze krijgen zachte muntsmaak mee. Ik maakte ze speciaal voor de verjaardag van mijn moeder, die net als ik gek is op Aftereight. We hebben heerlijk zitten snoepen met z’n twee van ’t beslag dat ook al erg lekker is!

Nodig voor de cakejes:
5 takjes groene munt (ongeveer 50 blaadjes)
200 gram basterdsuiker
125 gram boter (gesmolten)
2 eieren
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
120 ml melk

Nodig voor de chocoladetopping:
100 gram pure chocolade
200 ml slagroom

Groene suiker

Als eerste moet je de munt even afspoelen onder de kraan. Dep de takjes droog met een keukenpapiertje en haal vervolgens de blaadjes er af en doe de muntblaadjes in een beker/bakje waar een staafmixer in kan. Maak de blaadjes fijn met de staafmixer. Doe er vervolgens een paar scheppen van de suiker bij en mix weer even. Herhaal dit totdat alle suiker met de munt gemengd is. Hierna heb je de staafmixer niet meer nodig.

Beslag maken

Neem de gesmolten boter en doe dit bij de muntsuiker. Even doorroeren met een garde en dan kunnen de eieren er bij. Zeef de bloem met het bakpoeder terwijl je in beetjes erbij roert, zo krijg je geen bloemklonters in je beslag. Voeg nu ook de melk toe en roer nog even goed. Als je een mooi egaal, lichtgroen beslag hebt ben je klaar! Nu kun je je cakevormpjes vullen en ze 25 minuten op 160°C in de oven zetten. Wel even de oven vooraf voorverwarmen! Controleer na afloop of ze gaar zijn door er een sateprikkertje in te steken. Als er niks aan het stokje blijft plakken zijn ze klaar. Anders kun je de baktijd verlengen met telkens 5 minuten, tot ze klaar zijn.

Chocoladetoef

Tijd voor de bovenkant! Neem een pannetje en doe hierin de chocolade en de slagroom. Zet ‘m op een laag vuurtje en roer terwijl de chocolade smelt. Als het helemaal gesmolten is giet je het in een kommetje en laat je het afkoelen. Zet het minimaal een nacht in de koelkast voor je verder gaat.

Versieren van je muntcupcake

En dan nu versieren! Klop het chocolademengels even op met een mixer zodat het luchtig wordt. Spuit leuke toefjes met een spuitzak op je cakeje en versier met een blaadje munt. Of met iets anders natuurlijk.

Wat denk jij, lijken deze cupcakes je lekker?

P.s.: de munttakjes die je overhebt kun je heel makkelijk stekken. Haal de onderste twee blaadjes van het takje af en zet het takje in een potje met water. Na een paar dagen zul je zien dat er worteltjes aan beginnen te groeien. Als flink wat wortels aanzitten kun je de muntplantjes gewoon in tuinaarde planten. Als je ze buiten in een plantenbak zet worden het mooie, stevige planten en kun je er nog lang plezier van hebben. Heerlijk de hele zomer verse muntthee..

Foto’s: Joelle